Lawaaiprotest in Rotterdam ter herdenking van Helmin Wiels - ‘zo’n vijftig aanwezigen’

Op de plek waar Helmin Wiels is vemoord is een gedenksteen geplaatst en een foto van Wiels. Foto ANP / Prince Victor

Zo’n vijftig mensen hebben vandaag op het Zuidplein in Rotterdam de dood van Curaçaose politicus Helmin Wiels herdacht. Ze deden dat met een lawaaiprotest, schrijft nos.nl. Omdat Wiels “altijd veel ruchtbaarheid aan zijn meningen gaf”.

Het motto van de herdenking was ‘Bèrdat ta pika lengua’, Papiaments voor ‘De waarheid doet pijn’. Namens de Nederlandse regering was minister Plasterk van Koninkrijksrelaties aanwezig. Hij bezoekt komende week ook de begrafenis van Wiels op Curaçao.

Eerder was er juist een stille tocht op Curaçao om Wiels te herdenken. Daarin zouden zo’n 4.000 mensen hebben meegelopen

Beelden van Lawaaiprotest in Rotterdam:

Beelden van stille toch op Curaçao:

Politie laat weinig los over voortgang van onderzoek

De politie van Curaçao heeft tot nu toe nog bijzonder weinig losgelaten over de voortgang van het onderzoek naar de moord op Helmin Wiels (54). Op een druk bezochte persconferentie werd gisteren slechts benadrukt dat de samenwerking tussen het Recherche Samenwerkings Team (RST), de Kustwacht, Koninklijke Marechaussee en het Korps Politie Curaçao (KPC) goed verloopt.

Helmin Wiels werd vorig weekend vermoord op het strand bij Marie Pampoen, even ten zuidoosten van Willemstad. In dit stadium van het onderzoek wil Justitie nog geen informatie met het publiek delen waar alleen de daders van kunnen weten. De politie doet een beroep op het publiek om tips te geven.

De twee broers die een dreigvideo op Facebook hebben verspreid, ontkennen elke betrokkenheid bij de moord op Wiels. Hun voorarrest is vrijdagochtend met acht dagen verlengd, aldus het onderzoeksteam. Eerder gaf Justitie al aan dat zij er niet van uitgaan dat de jongens Helmin Wiels hebben vermoord.

De persoonlijke beveiliging van politici is deze week opgevoerd. Niet alleen ministers, maar alle twintig parlementariërs op het eiland hebben een persoonlijke bodyguard gekregen ter beveiliging. Of er aanwijzingen zijn dat de parlementariërs risico lopen, wil de politie niet zeggen.

Helmin Wiels wordt dinsdag begraven. Voorafgaand aan de uitvaart wordt er een herdenkingsmis gehouden in het voetbalstadion van SDK.

    • Niels Posthumus