Kortkolom sport

De Boer ontvangt de Rinus Michels Award

Zwolle. Frank de Boer heeft vrijdag de Rinus Michels Award ontvangen. De trainer van Ajax is door zijn collega’s gekozen tot coach van het jaar in het betaald voetbal. De prijs werd uitgereikt tijdens een trainerscongres in het stadion van PEC Zwolle. De 42-jarige De Boer werd dit seizoen voor de derde keer op rij kampioen met de Amsterdammers. De Boer had concurrentie van Ronald Koeman (Feyenoord), Fred Rutten (Vitesse), Jan Wouters (FC Utrecht) en Art Langeler (PEC Zwolle). Vorig jaar won Koeman nog. Zijn club Feyenoord kreeg voor het vierde jaar op rij de Rinus Michels Award voor beste jeugdopleiding. Ook Ajax en AZ waren genomineerd. (Novum)

UCI in beroep tegen Fuentes-uitspraak

Madrid. De UCI gaat in beroep tegen de beslissing van de rechter in de zaak rond Eufemiano Fuen tes om het bewijsmateriaal niet vrij te geven. Dat liet de internationale wielerunie vrijdag weten. De rechter oordeelde eind vorige maand dat meer dan tweehonderd bloedzakken moeten worden vernietigd vanwege het recht op privacy van de sporters. Van veel wielrenners is bekend dat zij klant waren bij Fuentes, maar de dopingarts zou ook tientallen anderen sporters hebben geholpen. Spaanse dopingjagers en de Wada willen de bloedzakken onderzoeken om dopingzondaars aan te kunnen pakken. (Novum)

Williams met moeite naar de halve finales

Madrid. Serena Williams en Maria Sjarapova hebben vrijdag de halve finale van het WTA-toernooi in Madrid bereikt. Titelverdedigster Williams trok met veel moeite aan het langste eind tegen thuisspeelster Anabel Medina Garrigues met 6-3, 0-6 en 7-5. Sjarapova kende op het Spaanse gravel weinig problemen met Kaia Kanepi uit Estland: 6-2 en 6-4. Sjarapova drong voor het eerst door tot de laatste vier in Madrid. De Russin, de nummer twee van de plaatsingslijst, stond ook tegen Kanepi geen set af en blijft daardoor nog ongeslagen in het gravelseizoen. (Novum)

Nederland loopt plek in Europa League mis

Amsterdam. Nederland is dit seizoen op de vierde plaats geëindigd in het fairplayklassement van de UEFA. De clubs uit de eredivisie grijpen daardoor naast een extra ticket voor de voorrondes van de Europa League. Alleen de eerste drie landen op de lijst mogen een extra vertegenwoordiger afvaardigen. Dat zijn Zweden, Noorwegen en Finland. Vorig jaar veroverde Nederland via het fairplayklassement wel een extra plek in de voorrondes van de Europa League. Daardoor mocht FC Twente toch Europa in. (Novum)

Hansen wint etappe, Wiggins verliest tijd

Pescara. Adam Hansen heeft vrijdag de zevende etappe van de Giro d’Italia gewonnen. De Australiër van Lotto-Bellisol bleef als laatste over van een kopgroep van zes en kwam na 177 kilometer solo over de streep in een spekglad Pescara. Favoriet Bradley Wiggins en rozetruidrager Luca Paolini kwamen op achterstand binnen. De Spanjaard Beñat Intxausti is nu leider. (Novum)