Hoge opkomst bij verkiezingen in Pakistan, ondanks geweld

Pakistaanse vrouwen in de rij bij een stembureau in Hyderabad. Foto AP / Pervez Masih

Voor de stembureaus in Pakistan hebben zich vandaag lange rijen gevormd, meldt persbureau AP. Al hebben bomaanslagen op de verkiezingsdag tot dusver al aan twintig mensen het leven gekost. Het weerhoudt miljoenen Pakistanen niet van een gang naar de stembus.

Het lijkt erop dat de opkomst zal uitkomen op zo’n zestig procent. Dat stemt de kiescommissie tot tevredenheid. Veel Pakistanen zijn vastbesloten deel te nemen aan verkiezingen, die op voorhand al historisch heetten te zijn. Alles wijst er volgens AP op dat de uitslag Pakistan zal veranderen.

Twee ontploffingen troffen vanochtend kantoren van de Awami Nationale Partij (ANP) in de miljoenenstad Karachi. Behalve tien doden vielen er ook dertig gewonden. De ANP is een van de drie betrekkelijk seculiere partijen die de afgelopen verkiezingscampagne voortdurend doelwit waren van Talibanstrijders. De Taliban hebben verscheidene ANP-kopstukken op een dodenlijst geplaatst. Een bermbom in Karachi eiste ook een slachtoffer.

In de zuidwestelijke provincie Baluchistan openden gewapende mannen het vuur op een stembureau. Twee mensen kwamen om. Een schietpartij in de stad Charman tussen aanhangers van twee kandidaten kostte aan zes mensen het leven.

In de noordwestelijke stad Peshawar explodeerde een bom voor een stembureau. Er viel ten minste één dode, en tien mensen raakten gewond. De aanslagen van zaterdag zijn de laatste in een macabere reeks, die de afgelopen weken honderddertig levens heeft geëist en deze verkiezingscampagne tot een van de bloedigste ooit maakte.

De regering acht de dreiging zo groot dat zij op de verkiezingsdag naar schatting zeshonderdduizend veiligheidsmensen heeft ingezet om kiezers te beschermen. Maar veel Pakistanen trotseren het gevaar. Voor het eerst in de geschiedenis van het land heeft een gekozen regering haar ambtstermijn uitgediend en draagt zij uit eigen beweging de macht over aan door de bevolking gekozen opvolgers. Dat heeft het aanzien van de democratie in Pakistan goedgedaan.

Bomaanslagen bij verkiezingen Pakistan:

Hoop onder kiezers op echte verandering

Veel kiezers zien bovendien kans op echte verandering. Voormalig cricketheld Imran Khan heeft de strijd aangebonden met de twee partijen die van oudsher om beurten de lakens uitdelen in Pakistan. Zijn pijlsnelle opkomst maakt de verkiezingsuitslag moeilijk te voorspellen. De Pakistaanse Moslimliga-N (PML-N) van tweevoudig ex-premier Nawaz Sharif en de Pakistaanse Volkspartij (PPP) van president Asif Ali Zardari zien met lede ogen toe hoe Khan munt slaat uit het ‘onbehagen van de Pakistaanse burger’.

Khans Pakistaanse Tehreek-e-Insafpartij (PTI) belooft de kiezers de zittende politieke elite, die het algemeen belang zou verzaken en slechts eropuit zou zijn zich te verrijken, voor eens en voor altijd aan de kant te schuiven. Die boodschap is aangeslagen. Maar of Khan genoeg stemmen wint om zijn woorden in daden om te zetten lijkt af te hangen van de opkomst. Alleen als hij zijn merendeels jonge aanhang naar de stembureaus weet te krijgen is een echt grote overwinning mogelijk. Zelf heeft Khan waarschijnlijk niet gestemd. Hij viel viel dinsdag tijdens een campagnebijeenkomst van een vorkheftruck af en belandde in het ziekenhuis met drie gebroken rugwervels en een gebroken rib.

    • Niels Posthumus