Heb jij dat ook?

Houden jullie van pittig eten? Met rode pepers erin? Veel kinderen niet. Neem de kinderen van Joost Frenken uit Leiden. Die houden ook niet van scherp eten, dus staat de pot sambal naast papa’s bord. En dan gaat het soms mis, want van te heet eten krijgt hij een hik-aanval! “Het gaat pas weg als ik de brand geblust heb met rijst of water”, schrijft hij. En heel toevallig: diezelfde dag mailde ook Aline Meijlink uit Zaandam. Zij heeft precies hetzelfde.

Hikken door heet eten – hoe zou dat nou komen? Dr. Zeepaard wist al wel dat veel mensen gaan hoesten van pittig eten, zoals rode pepers. En hij denkt dat dat hikken er een beetje op lijkt. Hoesten en hikken zijn een trekje van dezelfde zenuw. Die zenuw heet ‘De Zwerver’, maar dan in het Latijn: de nervus vagus. Hij heet zo omdat je hem door je hele lijf tegenkomt – logisch dat ie zoveel dingen regelt!

Van welk eten ga jij hoesten of hikken? Of kan je een truc? Zeepaard@nrc.nl .