Had politicus Wiels het wel over 'body bags'? Hij sprak van ,,zakken'' en nuanceerde dat later

In het artikel Wiels pikte geen bemoeienis van Nederlanders (6 mei) op nrc.nl, schrijft u over de vermoorde Antilliaanse politicus Helmin Wiels: „Hij hield zijn achterban voor dat de ‘body bags’ (lijkzakken) klaar liggen voor al die Nederlanders die zich komen bemoeien met het bestuur van het eiland. Een uitspraak die de felle politicus kenmerkte”.

De PVV maakte een punt van die uitspraak. In andere kranten echter wordt een slag om de arm gehouden of die uitspraak wel gedaan is. Wiels zelf ontkende het.

Mijn vraag: heeft u een hard bewijs? Of kon u hiermee het verhaal over Wiels smeuiïg maken?

A.G.M. Daalderop,

Rotterdam

Bij die verwijzing had beter een bron kunnen staan, ja, ook al omdat de uitspraak omstreden is. De webredactie kan die niet in het archief achterhalen, en dat is ook niet gek, want NRC Handelsblad noch nrc.next heeft de uitspraak destijds gemeld.

Een bron komt wel voor in het stuk dat die dag in de middagkrant stond, van Emilie van Outeren en Danielle Pinedo (Links-nationalist werd juist gematigder, 6 mei). Wiels deed de uitspraak enkele jaren geleden in het Papiaments, in zijn radioprogramma. Daarna werd die opgepikt door onder meer het Antilliaans Dagblad, dat Wiels in november 2011 zo citeerde: „Laat de Nederlanders maar komen, de body bags liggen klaar.”

Pas veel later, in een uitzending van Pauw & Witteman van 6 maart 2013, nuanceerde Wiels dat hij letterlijk sakoe, „zakken” had gezegd, figuurlijk bedoeld. „Dat is hetzelfde dat ze ons geleerd hebben: dat Zwarte Piet jou naar Spanje brengt in de zak”, zei hij.

    • A.G.M. Daalderop