Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Gematigd politicus Rafsanjani presidentskandidaat in Iran

Akbar Hashemi Rafsanjani (midden) bij zijn registratie vandaag als presidentskandidaat. Foto AFP / Behrouz Mehri

De voormalige Iraanse president Akbar Hashemi Rafsanjani heeft zich op de valreep kandidaat gesteld voor de Iraanse presidentsverkiezingen, die in juni worden gehouden. Op de Iraanse staatstelevisie was te zien hoe Rafsanjani zich bij het ministerie van binnenlandse zaken registreerde.

Ook een vertrouweling van de huidige president Mahmoud Ahmadinejad heeft zich geregistreerd. Esfandiar Rahim Mashaei werd vergezeld door Ahmadinejad toen hij de benodigde papieren invulde.

Rafsanjani staat in Iran te boek als een gematigd politicus. Bij de omstreden verkiezingen van 2009 schaarde hij zich achter de tegenstander van president Mahmoud Ahmadinejad, die uiteindelijk werd herkozen. Sindsdien hebben de autoriteiten de familie van Rafsanjani in het vizier. Zijn dochter heeft zes maanden vastgezeten omdat ze propaganda tegen de regering zou hebben verspreid. Ook zijn zoon belandde in de gevangenis.

Rafsanjani heeft in het verleden vrijwel alle belangrijke posities binnen het Iraanse systeem bezet. Hij was een van de belangrijkste vertrouwelingen van de grondlegger van de islamitische republiek, ayatollah Khomeiny.