Fit worden in 7 minuten? Het kan, zeggen bewegingsexperts

Jumping Jack. Screenshot uit de samenvatting.

Er zijn mensen die een hekel hebben aan sporten. Die een hekel hebben aan al dat onhandige gedoe in zwembadkleedhokjes, aan het massale gezweet in benauwde sportscholen, die zich een hamster voelen op een loopband en wiens enige beweging daarom van de voordeur naar de auto is. Voor die mensen is deze workout de oplossing.

De standaardadviezen van gezondheidsorganisaties, dokters en diëtisten is om elke dag minstens een half uur intensief te bewegen. Maar de auteurs van het artikel in het artikel van American College of Sports Medicine’s Health & Fitness Journal van deze maand, snappen dat een dergelijke eis in het tegenwoordige drukke leven dat veel mensen leiden niet zo realistisch is, niet iedereen komt daar aan toe.

Opdrukken. Screenshot uit samenvatting.

In het artikel staan dan ook twaalf intensieve inspanningsoefeningen waarmee je in principe in zeven minuten fit kan worden. Voor iedereen die wel eens een lesje aerobics gevolgd heeft, zijn het geen onbekende oefeningen: jumping jacks, push-ups, squats, kniebuigingen. Nodig zijn slechts een tafel, een stoel en de muur. De aanbeveling is om de bewegingen in sets van dertig seconden te herhalen. Wel moet je tussen de sets tien seconden rust nemen.

Screenshot van de overige oefeningen uit de samenvatting.

In The New York Times zegt Chris Jordan, co-auteur van het stuk en directeur van een bewegingsinstituut in Orlando dat er “genoeg bewijs” is dat ‘high intensity intervaltraining net zo effectief kan zijn als normaal sporten omdat het gaat om extreem intensieve bewegingen.

Lekker zitten, maar zonder stoel wordt het ineens loeizwaar om op te staan. Screenshot uit de samenvatting.

Op zich is de effectiviteit van intensieve bewegingen binnen de sportwereld geen onbekende claim: de ROM-trainer, beweert dat een workout van vier minuten op het apparaat gelijkstaat aan een half uur aerobics. De verslaggeefster van Atlanta News probeerde dit apparaat ook een keer uit: het is loeizwaar.

    • Anouk Eigenraam