Pleidooi Bussemaker doet nogal wat stof opwaaien - lof en kritiek

Het betoog van minister Bussemaker dat vrouwen te vaak niets doen met de opleiding die ze hebben gevolgd doet nogal wat stof opwaaien. Foto ANP / Jerry Lampen

De oproep van minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) aan vrouwen om financieel minder afhankelijk van hun man te worden, wordt vandaag sterk verdeeld ontvangen. Op Twitter moet de minister het veelal stevig ontgelden. Al nemen sommigen het juist voor haar op.

CDA-Europarlementariër Esther de Lange leek eerder vandaag in het Radio 1-programma Kamerbreed niet erg te spreken over het pleidooi van Bussemaker. Zij zei daar:

“Ze kan beter handvatten geven hoe vrouwen dat kunnen doen, in plaats van dat ze er op een dag voor Moederdag met de zweep over gaat.”

Bussemaker had beter een punt kunnen maken van de betaalbaarheid van de kinderopvang, zei voorzitter van ambtenarenvakbond Abvakabo FNV Corrie van Brenk op haar beurt in de uitzending.

“Een van de belangrijkste dingen is dat wij de gelukkigste kinderen van de wereld hebben. Dat komt doordat ze heel veel met hun ouders doen.”

Maar kinderopvang is volgens Van Brenk toch wel degelijk nodig. Ze herinnerde eraan dat het ooit de bedoeling was dat werknemers, werkgevers en overheid ieder een derde van de kosten op zich zouden nemen.

“Het was toen in bijna iedere cao goed geregeld. Maar uiteindelijk is bijna het hele bedrag bij de ouders gelegd.”

Het hoeft de overheid volgens haar niets extra’s te kosten als de originele afspraken, waarbij de werkgevers een derde meebetalen, worden aangehouden.

‘Emancipatie vergt onderhoud’:

Femke Halsema en Pierre Heijnen nemen het voor Bussemaker op

Voormalig GroenLinks-leider Femke Halsema nam het vanochtend op Twitter op voor de minister. Zij stelde het heel moedig en terecht te vinden dat Bussemaker het onderwerp aan de orde stelt. De afhankelijkheid van vrouwen wordt volgens Halsema nog te vaak onderschat.

Twitter avatar FemkeHalsema Femke Halsema Degenen die vinden dat Bussemaker ‘bemoeizuchtig’ is over econ. zelfstandigheid van vrouwen, vinden - neem ik aan - ook dat gescheiden 1/2
Twitter avatar FemkeHalsema Femke Halsema vrouwen zonder werkervaring levenslang door hun ex kunnen worden onderhouden? Of mag de staat dan te hulp schieten met een uitkering? 2/2

Op Twitter voert Bussemaker inmiddels de Nederlandse lijst van meest besproken onderwerpen aan, stelt persbureau Novum, waarbij er vooral kritiek wordt geuit.

Ook Tweede Kamerlid en partijgenoot van Bussemaker Pierre Heijnen nam het voor haar op volgens Novum.

“Het punt dat ze maakt is dat de emancipatie nog niet klaar is. Dat zie ik zelf ook.”

Als voorbeeld wees Heijnen erop dat er veel minder vrouwen dan mannen solliciteren bij een vacature voor een burgemeester.

“We willen een samenleving waarin de functies gelijk zijn verdeeld. Dat is nu niet het geval.”

Dat het mes in de kinderopvang is gezet, is volgens hem echter logisch vanwege de economische krapte.