'Een ouder die een elfjarig kind aanvalt, dat is voor mij te veel'

De voorzitter van FC Almere stapt na vijf jaar op wegens de agressie van ouders en begeleiders.

Het proces was al langere tijd gaande, zegt Herman Jansen (63) maar er waren twee directe aanleidingen om zijn functie als voorzitter van voetbalclub FC Almere pontificaal en publiekelijk neer te leggen. „Beste leden, afgelopen zaterdag was een dieptepunt”, schreef hij op de site van de club. „Een ouder uit een team van FC Almere heeft een kind van 11 jaar mishandeld. Deze ouder (een moeder, red.) is door de politie meegenomen en ingesloten. Ik ben geen moraalridder, maar dit is voor mij te veel. Ik kan niet langer de verantwoording dragen voor dit soort leden.”

De andere aanleiding, zegt Jansen in zijn huis annex geleidehondenschool even buiten Almere, is dat hij naar een wedstrijd tussen het Almeerse Waterwijk en Zeeburgia uit Amsterdam ging. Fel, mannelijk, af en toe een stevige duw, maar de spelers hadden het leuk met elkaar. Een prettige wedstrijd. „De enigen die liepen te zeiken waren de grensrechters en de trainers.”

Vijf jaar geleden richtte Jansen de club op, op de puinhopen van het door mismanagement failliet geraakte SV Almere. „Vijf jaar een hoop plezier en een hoop ellende gehad.” Plezier vooral met de kinderen, ellende vooral met de ouders en de begeleiders. Dat de ouders van voetballertjes weinig „beleving voor de vereniging” laten zien en zich als consumenten gedragen, dat kun je wel verwachten in deze tijd. Maar dat ze ineens in een soort managers veranderen als kinderen in een selectie-elftal gaan spelen – „selectie van de 4de klasse amateurs hè” – dat is niet te harden. Daar ontstaan teleurstellingen en frustraties en daar komt het geweld op en om het veld vandaan, denkt Jansen.

Hij noemt de trainer – „met een zwemdiploma” – die zijn eigen zoon alle strafschoppen laat nemen, waarvan er „meer in zijn eigen doel belanden dan in dat van de tegenstander”. Geen wonder dat die jongen agressief wordt.

Andere oorzaak: het gedrag van profvoetballers. „Zo’n Toivonen van PSV die maar schoppen uitdeelt en altijd door mag gaan. Dan gaan kinderen dat ook normaal vinden”. Jansen is zelf ook eventjes scheidsrechter geweest. Via een e-learning programma een cursus gedaan. „Ik heb 28 minuten gefloten, toen heb ik de fluit in de handen van de trainer gedrukt. Wat die jongens allemaal tegen je brullen, nog voor de wedstrijd goed en wel begonnen is. Scheids, ben je blind? Of veel erger.” Het voetbalveld, zegt Jansen, ligt voor veel kinderen braak qua opvoeding. Hij heeft zijn jongste zoon wel eens van het veld gehaald toen die zich tegen de trainer misdroeg.

De KNVB laat zich nauwelijks bij de amateurs zien, zegt Jansen. „Ja, als er een stille tocht is, dan lopen er ineens zes van die oud-hockeyers tussen.” Jansen doelt op de tocht na de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen van het Almeerse Buitenboys, in december. Getrapt door jeugdspelers uit Amsterdam. Had Jansen verwacht dat het daarna anders zou worden? „Nee.”

    • Bas Blokker