Dan Brown, KW14, Sacre en Cannes

Viermaal een vooruitblik op kunst van dit weekeinde en daarna, plus vijf recensies van lopende kunstzaken.

Nieuwe Dan Brown

De nieuwe thriller van Dan Brown (op de foto), auteur van wereldwijde bestsellers als De Da Vinci Code, komt dinsdag in elf landen tegelijk in vertaling uit, waaronder Nederland. De titel van de vierde thriller over symbolenexpert Robert Langdon is Inferno, en verwijst naar Dantes gedicht De Goddelijke Komedie, met daarin zijn beroemde beschrijving van de hel. Inferno speelt in Italië, aldus Brown.

Ook de Nederlands letteren zullen knetteren: komende week verschijnen zowel de nieuwe roman van Dimitri Verhulst, De laatkomer, en de langverwachte dichtbundel van Mustafa Stitou, Tempel.

Dinsdag 14 mei: Dan Brown, Inferno, 580 pag. uitgeverij Luitingh

‘Spoedeisende hulp’

Met de tentoonstelling The Glorious Rise and Fall... (and so on) viert Marjan Teeuwen vanaf vandaag, zaterdag 11 mei, het twintigjarig bestaan van haar kunstenaarsinitiatief KW14. Deze editie, de tiende tentoonstelling die ze namens KW14 maakt, vindt plaats in het voormalig Groot Ziekengasthuis van Den Bosch, op de vroegere kraamafdeling en de intensive care. Het thema van de tentoonstelling is ‘Bloei en verval’. Onder de deelnemende kunstenaars Natasja Kensmil, Korrie Besems, Jeroen Eisinga, Charlotte Schleiffert (afbeelding), Ronald Ophuis, Yael Bartana, Marc Bijl en Marjan Teeuwen zelf.

11 mei t/m 19 juni, Zuid Willemsvaart, Den Bosch. Ingang spoedeisende hulp. Inl: www.kw14.nl

‘Sacre du Printemps’ met Nézet-Séguin

Deze maand is het precies 100 jaar geleden dat de première van Stravinsky’s woest vernieuwende balletmuziek Le sacre du Printemps een rel ontketende. Dat wordt gevierd met talloze cd-boxen van de Sacre en evenzovele uitvoeringen. De opmerkelijkste is op 29 mei, als het Noord Nederlandse Orkest het werk om 8 uur ’s ochtends zal spelen op de Grote Markt in Groningen. Komende week combineert het Rotterdams Philharmonisch Orkest zijn uitvoeringen van de Sacre onder leiding van chef-dirigent Yannick Nézet-Séguin met La valse van Ravel en de wereldpremière van het Celloconcert van Robin de Raaff, met oud orkestcellist Marien van Staalen als solist.

Concerten op 15 mei in Brussel, 16 en 17 mei in De Doelen, R’dam aanvang 20.15 uur. Info: www.rpho.nl

Filmfestival Cannes

Woensdag begint het filmfestival van Cannes, het belangrijkste filmfestival ter wereld. Leonardo DiCaprio zal zijn opwachting maken op de rode loper, omdat hij de hoofdrol speelt in de nieuwe film van Baz Luhrmann, The Great Gatsby. Een dag later is de 3D-film al in de Nederlandse bioscopen te zien. Juryvoorzitter in Cannes is dit jaar Steven Spielberg, in een festival met naast veel oude bekenden van Cannes – zoals een nieuwe film van de Coens, Inside Llewyn Davis en de nieuwe film van Alexander Payne, Nebraska – dit jaar voor het eerst in bijna dertig jaar ook een bijdrage uit Nederland in competitie: Borgman van Alex van Warmerdam.

15 tot 26 mei, Cannes. Inl: www.festival-cannes.fr