Bussemaker in emancipatienota: te veel vrouwen teren op hun man

Het gebeurt volgens minister Bussemaker te vaak dat vrouwen niets doen met de opleiding die ze hebben gevolgd.
Het gebeurt volgens minister Bussemaker te vaak dat vrouwen niets doen met de opleiding die ze hebben gevolgd. Foto ANP / Jerry Lampen

Vrouwen moeten onafhankelijker worden van hun man. Ze teren nog te vaak op de zak van hun echtgenoot, schrijft minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker (PvdA) volgens Trouw in een nota over emancipatie die ze gisteravond naar de Tweede Kamer stuurde.

Niet alleen omdat hun huwelijk kan stranden moeten vrouwen volgens Bussemaker financieel onafhankelijk zijn. “Veel gehuwde, niet-werkende vrouwen lijken zich niet te realiseren dat, als het inkomen van hun man wegvalt, het gezin niets heeft om op terug te vallen.”

Het gebeurt volgens de minister te vaak dat vrouwen niets doen met de opleiding die ze hebben gevolgd. Dat is ook aan de vrouwen zelf te wijten, zegt de minister in een toelichtend gesprek met de krant. “Natuurlijk helpt het als de kinderopvang goed geregeld is. Maar vrouwen moeten ook af van dat eeuwige schuldgevoel over hun gezin. Ze zouden zich eerder schuldig moeten voelen over het feit dat de overheid zo veel in ze heeft geïnvesteerd.”

Ze wijst erop dat de overheid ook na de invoering van het leenstelsel nog zesduizend euro per jaar meebetaalt aan een studie. Veel meisjes gaan naar de universiteit en een groot aantal vrouwen promoveert, maar op de arbeidsmarkt draaien de rollen om. Dan maken de mannen carrière en blijven de vrouwen thuis met een kleine deeltijdbaan. Bussemaker vindt dat onwenselijk.

Twitter avatar PinedoNRC Danielle Pinedo Na Maxima waarschuwt nu ook minister Jet Bussemaker: getrouwde, niet werkende vrouw moet aan haar financiele toekomst denken. #trouw

‘Bijna helft vrouwen economisch niet zelfstandig’

De minister wijst erop dat bijna de helft van de vrouwen (48 procent) economisch niet zelfstandig is en dat een op de drie huwelijken strandt. Daar zit volgens haar veel persoonlijk financieel leed achter.

Met haar oproep wil de minister de vrouwenemancipatie weer op de agenda zetten. “Emancipatie heeft voortdurend onderhoud nodig.” Wie in een gezin met een gelijke taakverdeling is opgegroeid, past dat niet automatisch zelf ook toe, zegt de minister. Ook wijst ze erop dat jongeren minder vaak dan ouderen vinden dat vrouwen moeten doorstromen naar hogere functies.