Brouhaha aan de Meent 8 +

In het centrum van Rotterdam vindt Ronald Hoeben de levendigheid van een Parijse brasserie.

Bijzonder

De charme van ’s werelds beroemdste brasserie, La Coupole in Parijs, is niet het eten dat men er serveert: voor die kwaliteit kun je elders ook wel terecht. Het gaat om de dynamiek van de zaak, die gegenereerd wordt door de voortsnellende bediening en de klandizie die – naast veel toeristen – bestaat uit een gezelschap van habitués dat geroutineerd voortbrast. Voor het geluid dat die machine produceert is een mooi Frans woord: brouhaha, spectaculair geroezemoes.

Zo’n energieke sfeer tref je niet vaak aan in een Nederlands restaurant en al helemaal niet tijdens de lunch in een Nederlands restaurant met een ster. Sinds veel zakenlui van het hoofdkantoor de oekaze hebben gekregen de maaltijden in sterrenzaken niet meer te declareren, is in menige eetzaal de bibliotheekrust neergedaald.

Zo niet bij restaurant Amarone (1 Michelinster), aan de Meent in Rotterdam. Een lichte zaak, waar we op een vrijdagmiddag tegen tweeën nog in een geanimeerde brouhaha belanden. Amarone heeft brasserie-elementen zoals een bank langs de muur met een spiegelwand die het interieur vergroot. De ruime tafels zijn strak gedekt, de stoelen zijn fluwelen fauteuils en het dubbele plafond voorkomt dat het gekakel herrie wordt.

Aan tafel

Een viergangenmenu kost hier 59,50 euro en voor 79,50 heb je zes gangen maar we komen – net als zo’n beetje iedereen hier – voor het lunchmenu van drie gangen voor 35 euro.

Als aperitief nemen we de Portugese huiswijn, een uitstekend glas voor 3,75 euro dat ook het voorgerecht kan begeleiden. Naast de wijn verschijnen direct macadamianoten, wasabi bladerdeeg, crostini met tonijnmayonaise en worst van Iberico varkenshaas, bitterballetjes gevuld met ham en kaas en roggebrood met eendenlever en rode biet. Serieus lekker dus, en daarna komt nog een amuse van Stellendamse garnalen en antiboise (een tomatensaus).

Op het bord

Het voorgerecht is een huisspecialiteit: plakjes rauwe coquille met truffel, hazelnoot en schuim van pecorinokaas, een elegant gerechtje dat à la carte 17,50 euro kost. Het tempo van de keuken is aangenaam vlot, er staan al snel hoofdgerechten. Voorbeeldig gepocheerde griet met Hollandse asperges en met eendenlever gevulde ravioli. De gegrilde ossenhaas met gebakken ganzenlever, truffelpolenta, chips van koolrabi en jus van Amarone (39,50 euro) vervangt de griet uit het menu. Hierbij uiteraard ook een glas Amarone. Dan nog een fraai dessert van bladerdeeg met basilicumcrème, Lambada aardbeien en yoghurtijs.

De rekening

Had een we alle elementen à la carte besteld, dan waren we minstens 130 euro kwijt geweest, met een lunchmenu staan we precies honderd euro in de min. Daar kan de boekhouder mee leven.

    • Ronald Hoeben