...bij PostNL is dat heel anders uitgevallen

Maar aandeelhouders van PostNL denken inmiddels totaal anders over het fenomeen van bedrijfsopsplitsing. Voormalig topman Peter Bakker verkocht zijn opbreekplan van TNT ook met de bekende riedel dat het voormalige staatsbedrijf in delen meer waard was dan als geheel. Dus werden in 2011 de post- en expresdivisie van elkaar gescheiden. Beide bedrijven kregen een aparte beursnotering. De een, PostNL, behield een groot belang in de ander, TNT Express. Peter Bakker vertrok. Hij sprak bij gelegenheid zijn vertrouwen uit in de twee bedrijven door zijn aandelen in beide vast te houden. Andere aandeelhouders weten intussen beter. Want de mislukte verkoop van TNT Express begin dit jaar aan het Amerikaanse UPS deed de beurskoers geen goed. PostNL, met 30 procent in TNT op de balans, werd mee gesleurd. Deze week moest het postbedrijf een afboeking van 440 miljoen bekendmaken.