Aanslagen markeren begin historische verkiezingsdag Pakistan

Pakistaanse vrouwen staan in de rij om hun stem uit te brengen in hoofdstad Islamabad. Foto AP / Muhammed Muheisen

De verkiezingsdag in Pakistan is vanochtend begonnen met een reeks aanslagen. De verkiezingscampagne werd de afgelopen weken al veelvuldig geteisterd door geweld. Toch is deze verkiezingsdag historisch: voor het eerst zat een regering zijn termijn volledig uit en wordt er een nieuwe gekozen.

De dodelijkste aanslag van vanochtend vond plaats in Karachi, de economische hoofdstad van het land, waar elf mensen omkwamen bij een bomaanslag op het kantoor van een van de seculiere regeringspartijen, de ANP. Nog eens 35 mensen raakten gewond bij de aanslag. In Peshawar vond een aanslag plaats bij een stembureau. Daarbij viel minimaal één dode en liepen tien mensen verwondingen op.

De leider van de Pakistaanse Talibaan, Hakimullah Mehsud, kondigde deze week in een brief plannen aan voor aanslagen in alle provincies op de verkiezingsdag van vandaag. “We verwerpen het systeem van de ongelovigen dat democratie heet”, schreef Mehsud. Sinds april vielen al ruim 100 doden bij aanslagen op politici en partijmedewerkers, doorgaans opgeëist door de Pakistaanse Talibaan.

De verkiezingen van vandaag dreigen de meest gewelddadige sinds de oprichting van de Pakistaanse staat in 1947. Tegelijkertijd vormen ze een overwinning: voor het eerst vormt de stembus de verbinding tussen twee democratisch gekozen regeringen. Eindelijk houdt het leger, dat gedurende bijna de helft van Pakistans geschiedenis de dienst uitmaakte, zich afzijdig bij verkiezingen. Maar door het geweld van de Talibaan staat de democratie opnieuw onder druk.

Partij van cricketheld gooit hoge ogen

De Pakistaanse Volkspartij (PPP), die de vorige regering leidde, en haar coalitiepartners ANP en MQM worden het hardst aangevallen door de Talibaan. Volgens opiniepeilingen zal de PPP door de kiezers hard worden afgerekend op een regeerperiode die werd gekenmerkt door besluiteloosheid, corruptieschandalen, economische crisis en geweld. Ook de religieuze partijen, die nooit een massa-aanhang hebben gehad en elke verkiezingen minder stemmen krijgen, zullen nauwelijks een rol spelen. De strijd gaat tussen de PML-N van tweevoudig voormalig premier Nawaz Sharif en de PTI geleid door oud-cricketaanvoerder Imran Khan.

De meeste peilingen tonen een overwinning voor de PML-N, maar de partij zal coalitiepartners nodig hebben. De PTI heeft een verbintenis met de PML-N en de PPP echter uitgesloten. Zij steunen op traditionele verwantschapsbanden en op kiezersgroepen die gepaaid worden met gunsten, liefst betaald uit de staatskas. Imran Khan beschuldigt hen van corruptie en nepotisme. Zijn hervormingsgezinde PTI wil met een grondige wijziging van het kiessysteem aan dat soort praktijken een einde maken.

Lees in dit achtergrondartikel meer over de Pakistaanse verkiezingen en bekijk hieronder onze fotoserie over de campagne:

    • Pim van den Dool