‘Tweehonderd meldingen over ziekenhuisfraude bij Zorgautoriteit’

De zorgwaakhond vermoedt dat ziekenhuizen rekeningen indienden voor behandelingen en opnames die nooit hebben plaatsgevonden. Recentelijk zijn twee ziekenhuizen binnengevallen.
De zorgwaakhond vermoedt dat ziekenhuizen rekeningen indienden voor behandelingen en opnames die nooit hebben plaatsgevonden. Recentelijk zijn twee ziekenhuizen binnengevallen. Foto ANP / Koen Suyk

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de afgelopen maanden ruim tweehonderd meldingen gekregen van frauduleuze declaraties van ziekenhuizen. De zorgwaakhond vermoedt dat ziekenhuizen rekeningen indienden voor behandelingen en opnames die nooit hebben plaatsgevonden. Recentelijk zijn twee ziekenhuizen binnengevallen.

Dat meldt RTL Nieuws, dat inzage kreeg in een reeks vermoedelijk grote fraudezaken. Per patiënt zouden honderden tot duizenden euro’s ten onrechte in rekening worden gebracht.

Zesduizend euro in plaats van duizend euro

De zorgautoriteit geeft als voorbeeld een geval van zogenoemde ligdagfraude, waarbij een man met heftige hoofdpijn na een foto, twee ct-scans en een kort consult bij de neuroloog na anderhalf uur naar huis werd gestuurd met een recept voor aspirine. Het ziekenhuis had rond de duizend euro mogen declareren, maar factureerde zes keer zo veel, onder meer voor een ziekenhuisopname met overnachting.

‘Ook zorgverzekeraars hebben fraude ontdekt’

Ook zorgverzekeraars hebben grote fraudezaken ontdekt, onder meer met ziekenhuisopnames en begeleiding van zwangere patiënten, aldus RTL Nieuws. De NZa is onlangs bij twee ziekenhuizen binnengevallen en heeft administratie in beslag genomen wegens vermoedens van valse declaraties. Het gaat om het Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein en de kinderafdeling van het VUmc in Amsterdam.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen stelt in een reactie aan RTL het af te keuren als ziekenhuizen doelbewust duurdere behandelingen declareren dan in werkelijkheid zijn uitgevoerd, maar wijst erop dat altijd vergissingen worden gemaakt met declaraties.

Zorgautoriteit waarschuwt ziekenhuizen met hard ingrijpen

De Nza meldde woensdag dat ziekenhuizen vanaf volgend jaar verplicht zijn op hun declaraties specifiek aan te geven of een behandeling wel of niet onder de verzekerde zorg valt. Ook moeten ziekenhuizen bepaalde zorgactiviteiten op de factuur vermelden zodat zorgverzekeraars eenvoudiger op eventuele fraude kunnen controleren. Nu staat op de factuur alleen de globale behandeling, het zogenoemde zorgproduct. “Uiteraard hebben ziekenhuizen en artsen de plicht om correct te declareren”, aldus de Nza.

De waakhond gaat de signalen over hoge ziekenhuisrekeningen de komende tijd voorleggen aan de betreffende ziekenhuizen en verzekeraars met het verzoek de NZa te laten weten hoe deze zijn opgelost.

De PvdA heeft Kamervragen gesteld over de kwestie. “Bij aangetoonde keiharde fraude moet er naast een stevig gesprek ook een sanctie volgen”, schrijft Kamerlid Lea Bouwmeester in een blog op de partijsite.

    • Lex Boon