Zoon ex-premier Pakistan ontvoerd

De Pakistaanse verkiezingscampagne wordt overschaduwd door geweld. Gewapende mannen hebben gisteren de zoon van de voormalige Pakistaanse premier Yousouf Raza Gilani ontvoerd. En de Pakistaanse Talibaan dreigen de verkiezingsdag morgen te verstoren met zelfmoordaanslagen.

Ali Haider Gilani, een lokale kandidaat voor de Pakistaanse Volkspartij (PPP), was bij een campagnebijeenkomst in de stad Multan toen gewapende mannen het vuur openden en hem in een auto duwden, zei de politie. Zijn secretaris en een bewaker kwamen om bij de aanval. De ontvoering is niet opgeëist.

Oud-premier Gilani voerde uitgebreid campagne in Multan voor zijn drie zonen, die allemaal verkiesbaar zijn in het district, maar hij was niet bij de bijeenkomst waar zijn zoon werd ontvoerd. Functionarissen van de PPP klaagden dat de veiligheidstroepen te weinig doen om hen te beschermen. „We zeiden dat we bedreigingen hebben ontvangen, maar niemand luisterde, en we hebben geen beveiliging gekregen”, aldus een woordvoerder van de partij.

De leider van de Pakistaanse Talibaan, Hakimullah Mehsud, kondigde in een brief plannen aan voor aanslagen op de verkiezingsdag in alle provincies. „We verwerpen het systeem van de ongelovigen dat democratie heet”, schreef Mehsud.

De afgelopen weken zijn bij aanvallen op kandidaten en verkiezingsbijeenkomsten al meer dan honderd doden gevallen. Vooral kandidaten van seculiere partijen zijn doelwit. De aanvallen hebben de drie belangrijkste partijen ervan weerhouden grote campagnebijeenkomsten te houden. In plaats daarvan hebben ze zich beperkt tot langs de deuren gaan en tot kleine bijeenkomsten in huizen of op straathoeken.

De Talibaan hebben de belangrijkste oppositiepartij van voormalig premier Nawaz Sharif ontzien. Sharif, die wordt gezien als een favoriet voor het premierschap, zegt dat Pakistan zijn steun aan de Amerikaanse oorlog tegen islamitische extremisten moet heroverwegen en suggereert dat hij voorstander is van onderhandelingen met de Talibaan.

De Pakistaanse Talibaan heeft de partij van cricketlegende Imran Khan ook ontzien. Khan pleit ervoor Amerikaanse onbemande vliegtuigjes uit de lucht te schieten en het leger terug te trekken uit gebieden langs de Afghaanse grens, bolwerken van de Talibaan. (AP, Reuters)