Zeiler Andrew Simpson (36) overleden na kapseizen catamaran

Archieffoto uit augustus 2012 van Andrew Simpson na het winnen van de zilveren medaille tijdens de Olympische Spelen in Londen.
Archieffoto uit augustus 2012 van Andrew Simpson na het winnen van de zilveren medaille tijdens de Olympische Spelen in Londen. Foto EPA / Olivier Hoslet

De Britse zeiler Andrew Simpson is gisteren overleden toen een Zweeds jacht kapseisde in de baai van San Francisco. Een andere zeiler van de catamaran die trainde voor de America’s Cup, later dit jaar in de Californische stad, raakte zwaargewond. Dat heeft een woordvoerster van de brandweer van San Francisco verklaard. Alle overige opvarenden zijn in veiligheid.

Na het kapseizen werden twee zwaargewonden naar een jachthaven gebracht. Daar werden beiden gereanimeerd, maar voor de 36-jarige Simpson mocht dat niet baten. De identiteit van de andere gewonde zeiler is niet bekendgemaakt.

Het Zweedse Artemis Racing is een van de jachten die het vanaf begin september op willen nemen tegen titelhouder Oracle om de prestigieuze America’s Cup. Vanaf begin juli strijden alle potentiële uitdagers tegen elkaar om uit te maken welke boot de officiële uitdager wordt van Oracle.

Simpson was de strateeg van Artemis Racing. Hij won op de Olympische Spelen van Peking in 2008 goud en vier jaar later zilver in Londen.

De gekapseide catamaran in San Fransisco.

De gekapseide catamaran in San Fransisco. Foto EPA / John G. Mabanglo

    • Anouk van Kampen