‘Eén van de wrakingsverzoeken in neonazi-proces afgewezen’

De rechtbank in München heeft een wrakingsverzoek afgewezen van een van de verdachte neonazi’s in het ‘NSU-proces’, melden Duitse media, waaronder de Tagesspiegel vanmiddag.

Hoofdverdachte Beate Zschäpe toen ze maandag de rechtbank binnenkwam.
Hoofdverdachte Beate Zschäpe toen ze maandag de rechtbank binnenkwam. Foto AFP/ Christof Stache

De rechtbank in München heeft een wrakingsverzoek afgewezen van een van de verdachte neonazi’s in het ‘NSU-proces’, melden Duitse media, waaronder de Tagesspiegel vanmiddag.

Het verzoek van Ralf Wohlleben, die terechtstaat als medeplichtige in de zaak rond hoofdverdachte Beate Zschäpe, werd afgewezen. Wohlleben had de rechtbank beschuldigd vooringenomen en partijdig te zijn. Zo zou het besluit de rechtszaal groter te maken, getuigen van vooringenomenheid. Wohlleben, net als Zschäpe, vond het besluit van de rechtbank alleen de verdediging te fouilleren getuigen van partijdigheid.

Duitse media verwachten voorzichtig dat Zschäpes wrakingsverzoek ook zal worden afgewezen, omdat de klacht over de partijdigheid in Wohllebens geval ook ongegrond bleek.

Het proces, een van de grootste in de geschiedenis van de Bondsrepubliek, werd na het wrakingsverzoek geschorst tot 14 mei. Tot die tijd heeft de rechtbank ook de tijd te oordelen over het nog openstaande wrakingsverzoek van Zschäpe.

Zschäpe camoufleerde moorden en bomaanslagen

Het Openbaar Ministerie verdenkt Zschäpe van mededaderschap bij de moord op acht Turken, een Griek en een politieagente. Daarnaast zou ze medeplichtig zijn geweest aan vijftien bankovervallen en twee bomaanslagen. Uwe Mundlos en Uwe Böhnhardt zouden deze daden hebben gepleegd, Zschäpe zou ze hebben gecamoufleerd door het huis waarin ze met de twee woonde, in brand te steken. Dat gebeurde toen er nog een vrouw in het huis aanwezig was. De twee Uwes pleegden op 4 november 2011 zelfmoord, kort nadat de politie ze op het spoor was gekomen na een bankoverval in Eisenach.

Zschäpe is een van de hoofdrolspelers binnen de extreemrechtse terreurcel Nationaalsocialistische Ondergrondse (NSU). De organisatie kon bijna elf jaar lang ongestoord haar gang gaan. Naast Zschäpe staan vier andere neonazi’s terecht. Ze worden ervan verdacht de NSU te hebben geholpen.

    • Frank Huiskamp