Wie schreef het beste reisboek van het jaar?

Een strijder van het Vrije Syrische Leger in Aleppo (archieffoto). In Wij zijn Arabieren beschrijft Maarten Zeegers zijn omgang met Syriërs. (Reuters / Goran Tomasevic)

Zondag wordt de Bob den Uyl Prijs uitgereikt, de prijs voor het beste reisboek van het jaar. Wordt een reis door het ‘verdwijnende’ België bekroond of juist een boek over brandend Syrië?

Een sympathieke, enigszins kleine prijs is het, de Bob den Uylprijs. Er is niet al te veel geld mee gemoeid (7500 euro) en er wordt niet al te veel media-aandacht geschonken aan de uitreiking ervan. Toen Cees Nooteboom twee jaar terug de prijs won, ging hij er op de fiets naartoe.

Dit jaar zijn genomineerd: Geert Mak met Reizen zonder John. Op zoek naar Amerika, Monique Samuel met Mozaïek van de revolutie. Een kijkje achter de deur van mijn nieuwe Midden-Oosten, Pascal Verbeken met Grand Central Belge. Voetreis door een verdwijnend land, Carolijn Visser met Argentijnse avonden. Van de Zwart Janstraat naar de pampa, Fred de Vries met  Afrikaners. Een volk op drift en Maarten Zeegers  met Wij zijn Arabieren. Portret van ondoordringbaar Syrië.

Klik voor een bespreking van de boeken op de titel. Het boek van Samuel werd niet in NRC Handelsblad besproken.

 

    • Sebastiaan Kort