Wie maakt het mooiste gerecht met vlinderboontjes?

Ramon Beuk wil Surinaamse gerechten in de betere restaurants.
Ramon Beuk wil Surinaamse gerechten in de betere restaurants.

Roti op de kaart Ned. 2, 20.55 - 21.25 uur

Ramon Beuk gaat weer terug naar z’n roti. In 2011 keerde tv-kok en culinair ondernemer Beuk na bijna dertig jaar terug naar zijn geboorteland Suriname. In Terug naar mijn roti maakte hij een persoonlijke en culinaire ontdekkingstocht, op zoek naar zijn roots.

Nu reist Beuk opnieuw af en duikt hij verder de Surinaamse cuisine in. In Roti op de kaart heeft hij een missie: de Surinaamse keuken restaurantwaardig maken. De Surinaamse keuken is geliefd, maar erg traditioneel en daarom weinig terug te vinden op de menukaarten van de betere restaurants. Daar gaat Beuk verandering in brengen. Met de hulp van zes ambitieuze Surinaamse koks gaat hij terug naar de basis van de gerechten om ze vervolgens te vernieuwen en verfijnen. En het is ook een beetje een wedstrijdje. Aan het eind van de achtdelige serie bepaalt Beuk welke van de koks het beste gerecht ‘op de kaart’ heeft gezet.

In de eerste aflevering leert Beuk zijn pupillen kennen aan de hand van hun kookkunsten. We zien nog weinig van het land, maar er komen wel al wat exotische ingrediënten voorbij: vlinderboontjes, cassavepuree en -kroketten, PangPang en zure oranje.

Vanaf volgende week gaan de koks op reis en krijgen ze opdrachten. Vanavond heeft Beuk het nog even makkelijk. Hij laat zich bedienen in een voormalige plantage. Al is de Surinaamse keuken ook voor Ramon Beuk soms te heet.

    • Joël Broekaert