Van corruptie verdachte Van Rey wordt lijstduwer VVD Roermond

Foto ANP / Marcel van Hoorn

De van corruptie verdachte VVD’er Jos van Rey wordt lijstduwer voor de VVD in Roermond voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2014. Dat meldt voorzitter van de lokale tak van de VVD Victor Cillekens aan Novum. Het feit dat er een onderzoek naar de praktijken van Van Rey loopt, vormt volgens hem geen aanleiding de omstreden voormalig wethouder en senator niet als lijstduwer in te zetten.

Van Rey gaf in oktober zijn zetel in de Eerste Kamer op en stapte ook op als wethouder van Roermond, nadat een paar dagen daarvoor verdenkingen van corruptie tegen hem rezen. Cillekens benadrukt dat vooralsnog alleen sprake is van een onderzoek dat loopt tegen Van Rey.

“Er is nog geen sprake van een aanklacht. Wij wachten het onderzoek rustig af.”

Het VVD-hoofdbestuur liet eerder weten een comeback af te wijzen zolang Van Rey verdachte is.

“Het is niet verstandig dat iemand, tegen wie een strafrechtelijk onderzoekt loopt, zich verkiesbaar stelt.”

‘Verwachten dat hij weer veel stemmen binnenhaalt’

Dat Van Rey als lijstduwer wordt ingezet, komt volgens de voorzitter vooral doordat Van Rey in het verleden veel stemmen wist binnen te halen voor zijn partij. “We verwachten dat dat ook nu weer gaat gebeuren.”

Dat hij mogelijk weer in de gemeenteraad van Roermond komt, is echter niet direct gezegd, aldus Cillekens.

“Het is aan Van Rey om te beslissen hoe hij verder wil handelen als hij met voorkeurstemmen zou worden gekozen.”

Eerder schreef Dagblad de Limburger al dat Van Rey volgend jaar in Roermond mee wil doen aan de gemeenteraadsverkiezingen.