Uitgelicht

Film

Steel Magnolia’s (Herbert Ross, 1989, VS). Tot de frequente bezoekers van Dolly Partons schoonheidssalon behoren Shirley MacLaine en Olympia Dukakis, twee rijke dames die er graag komen roddelen. Zij zorgen hier voor het humoristische aspect: hun talloze oneliners zijn een genot. Het melodrama komt voor rekening van diabetespatiënt Julia Roberts en haar moeder Sally Field. De scherpe karakteriseringen van de actrices zorgen ervoor dat de film nooit larmoyant wordt. RTL 8, 20.30-23.00u.

No Country for Old Men (Ethan & Joel Coen, 2007, VS). Weergaloze moderne western van de broers Coen. In een grimmige woestijn op de grens van Texas en Mexico treft Vietnam-veteraan Josh Brolin een stapel lijken aan. Hij vindt er ook een koffertje vol dollars en dat neemt hij mee. Huurmoordenaar Javier Bardem zet de achtervolging in. Sheriff Tommy Lee Jones kijkt toe. Canvas, 22.15-00.10u.

Basic Instinct (Paul Verhoeven, 1992, VS). Doeltreffende thriller van Verhoeven, die de lessen van Alfred Hitchcock aanpaste aan de hogere tolerantiedrempel van de jaren 90. Schijnbaar koele, superzinnelijke, intelligente en biseksuele bestsellerauteur Sharon Stone verleidt detective Michael Douglas, die onderzoekt of zij haar minnaar heeft vermoord.Eén, 23.20-01.20u.

Mansfield Park (Patricia Rozema, 1999, GB/VS). Nederlands-Canadese Rozema maakte een memorabele verfilming van Jane Austens roman (1814) over de moraal van het societywereldje van het vroeg 19de-eeuws Engeland. Geschiedenis van de arme Fanny Price (Frances O'Connor), die bij haar rijke familie in Northhamptonshire opgroeit en verliefd wordt op haar neef Edmund, werd door Rozema gelardeerd met recht in de camera voorgelezen autobiografische documenten van Austen. BBC 2, 00.05-01.50u.

Informatief

Michael Martin – Abenteuer Wüste. Slotdeel van serie waarin fotograaf en geoloog Michael Martin door diverse woestijnen reist. Vandaag bereist hij IJsland. Midden in de winter trekt hij met een geprepareerde jeep de bergen in en ziet een surreëel landschap met meren, ravijnen, vulkaankraters, watervallen en geisers. Zijn hoofddoel is het filmen van het noorderlicht, wanneer dat het winterlandschap in toverlicht zet. Arte, 19.30-20.15u.

Amusement

Bloed, zweet en tranen. Talentenjacht waarin André jr. en Roxeanne Hazes op zoek gaan naar de beste volkszanger of -zangeres van Nederland. Zij worden bijgestaan door Danny de Munk en Gerard Joling. Na zes auditierondes zijn er twaalf kandidaten overgebleven voor de finalerondes. Het programma wordt gepresenteerd door Jeroen van der Boom en Tooske Ragas. SBS 6, 20.30-22.30u.