Twee Nederlanders vast in verband met wereldwijde miljoenenroof

Ongeveer 20.000 dollar in cash. De foto komt van de telefoon van één van de verdachten die vandaag in de Verenigde Staten werd opgepakt.
Ongeveer 20.000 dollar in cash. De foto komt van de telefoon van één van de verdachten die vandaag in de Verenigde Staten werd opgepakt. Foto AP / U.S. Attorneys Office for the Southern District of New Yor

In Duitsland zitten twee Nederlanders vast in verband met een wereldwijde miljoenenroof. Daarbij maakte een internationale bende de afgelopen maanden in totaal 35 miljoen euro buit van banken in het Midden-Oosten. Dat hebben Duitse aanklagers bevestigd aan persbureau Reuters.

De 35-jarige man en 56-jarige vrouw zijn al op 19 februari gearresteerd nadat ze in Düsseldorf 170.000 euro opnamen met bankpassen van de Bank of Muscat uit Oman. De twee zijn beschuldigd van computerfraude en het vervalsen van creditcards.

Vanochtend werd bekend dat in de Verenigde Staten zeven mensen zijn gearresteerd in verband met de megaroof. De eerste roof van bijna vier miljoen euro vond plaats in december. Bij een tweede roof in februari werd ruim dertig miljoen euro uit geldautomaten getrokken. Gepind werd in onder meer Japan, Rusland, Roemenië, Egypte, Colombia, Sri Lanka en Canada. Het geld zou niet van consumenten zijn gestolen, maar van rekeningen van banken zelf. Volgens het Openbaar Ministerie in New York had de bende wereldwijd afdelingen.

De criminelen wisten met een hack betaalpassen te skimmen. De gegevens die daarop stonden werden op magneetstrips gezet, die op andere passen werden gekopieerd.

    • Lex Boon