Tegenlicht op scheepswerf

Schilderijen van Hans Versfelt. T/m 30 juni bij Galerie A-Quadraat, Mosselseweg 12, Vorden. Vr-zo 13-17 uur. Inl: galerie-a-quadraat.nl ****

Hans Versfelt is een impressionist. Hij trekt er bijna dagelijks met schilderskist en doekjes op uit en legt vast wat hij aantreft, direct naar het leven. Mens of dier, binnen of buiten, weer of geen weer. Dat klinkt misschien niet zo heel opzienbarend, maar hij haalde er onlangs wel de landelijke pers mee. In maart kreeg hij namelijk toestemming om zijn veldezel neer te planten in de Tweede Kamer. Zes dagen lang schilderde hij de arena-achtige ruimte en de debatterende politici vanuit de coulissen en vanaf de publieke tribune. De serie wordt eind deze maand tentoongesteld bij Kunstzaal Van Heijningen in Den Haag.

Versfelt zet de impressionistische traditie voort: hij is negentiende- en eenentwintigste-eeuws tegelijk. Knotwilgen in herfstlicht schildert hij net zo lief als de bezoekers van een kunstbeurs of zijn kinderen bij een laptop. Zijn stadsgezichten met natgeregend plaveisel en verlichte etalages roepen Breitner en Israëls in de herinnering, maar de auto’s en stoplichten zijn van nu. Hij schildert koeien en grasland zoals Willem en Jacob Maris, maar aan de horizon zijn de rokende schoorstenen van een groot industriegebied zichtbaar.

Versfelt is kortom niet eenkennig. Alles wat bestaat onder de zon kan een onderwerp zijn – waarbij die zon dan wel van belang is. Het licht verbindt de ouder- en nieuwerwetse motieven met elkaar. Warm middaglicht in de polder, dik tegenlicht op een scheepswerf, winterlicht op sneeuw met blauwe schaduwen. Soms krijgt het daglicht concurrentie van kunstlicht. Bij Galerie A-Quadraat in Vorden, waar momenteel een kleine dwarsdoorsnede van Versfelts werk te zien is, hangt een schilderij van een tankstation langs de snelweg. Als een ruimteschip dat zojuist in de modder is geland staat het licht te geven onder een dreigende winterlucht. Zo groots en aantrekkelijk zie je een tankstation maar zelden.

    • Gijsbert van der Wal