Surinaamse keuken wordt restaurantwaardig

None

Zien

Koken

Roti op de kaart

Nederland 2, 20.55-21.25 uur

Ramon Beuk gaat weer terug naar z’n roti. In 2011 keerde tv-kok en culinair ondernemer Beuk na bijna dertig jaar terug naar zijn geboorteland Suriname. In Terug naar mijn roti maakte hij een persoonlijke en culinaire ontdekkingstocht.

Nu reist Beuk opnieuw af en duikt hij verder de Surinaamse cuisine in. In Roti op de kaart heeft hij een missie: de Surinaamse keuken restaurantwaardig maken. De Surinaamse keuken is geliefd, maar erg traditioneel en daarom weinig terug te vinden op de menukaarten van de betere restaurants. Met de hulp van zes ambitieuze Surinaamse koks gaat hij terug naar de basis van de gerechten om ze vervolgens te vernieuwen en verfijnen. En het is ook een wedstrijdje. Aan het eind van de achtdelige serie bepaalt Beuk welke kok het beste gerecht ‘op de kaart’ heeft gezet.

In de eerste aflevering leert Beuk zijn pupillen kennen aan de hand van hun kookkunsten. We zien nog weinig van het land, maar er komen wel al wat exotische ingrediënten voorbij: vlinderboontjes, cassavekroketten, pangpang en zure oranje.

Vanaf volgende week gaat hij met de koks op reis en krijgen ze opdrachten. Vanavond heeft Beuk het nog even makkelijk en laat hij zich bedienen. Al is de Surinaamse keuken ook voor Ramon Beuk soms te heet.

Joël Broekaert

    • Joël Broekaert