Stoel van Japanse Rietveld

None

Wat ‘Okazaki chair’, ontwerp uit 1970 van de Japanse ontwerper Shigeru Uchida (1943). Dit exemplaar is ongeveer twintig jaar geleden gefabriceerd door de Utrechtse meubelfabrikant Pastoe.

Waar Op de door Gavelers georganiseerde veiling ‘100 jaar Pastoe & Modern design’, op 27 mei in de Kunsthal in Rotterdam. Online catalogus: www.gavelers.com

Richtprijs €800-1.200

Bijzonderheid Shigeru Uchida ontwerpt sinds 1988 voor Pastoe. Dat leidde onder meer tot twee kastsystemen en een klok. De eenvoud van zijn ontwerpen past goed bij Pastoe, het merk dat in zijn honderdjarig bestaan naam maakte met ingetogen en tijdloze meubels.

Goede koop? Willem Peter van den Top van My Modern in Dronten, handelaar in vintage design: „Uchida is typisch Japans en tegelijkertijd hebben zijn ontwerpen ook iets van die van Gerrit Rietveld: super simpel en complex tegelijk. En deze stoel zit vast voor geen meter, ook typisch Rietveld. Maar wel een mooi ding. Toch zal ik niet bieden. Daarvoor vind ik de richtprijs te hoog. Is dit een stoel uit een gelimiteerde oplage? Wordt hij nog steeds gemaakt? De catalogus geeft daarover geen uitsluitsel. En als ik in de veilingdatabank kijk: er is nog nooit een stoel van Uchida geveild. Dus waarom zo hoog ingezet?”