Spitsuur in strafzaken Berlusconi

Een veroordeling, een nieuwe aanklacht, Ruby in aantocht, plannen voor betogingen: Berlusconi’s rechtszaken werpen hun schaduw over de politiek.

De plannen van de 76-jarige oud-premier en mediamagnaat Silvio Berlusconi voor de komende dagen: zaterdag een demonstratie op het centrale plein in Brescia, maandag een betoging bij het Paleis van Justitie in Milaan. Uit protest tegen „een absurde aanklacht”. Tegen „een ongegronde, belachelijke veroordeling”. En tegen „gepolitiseerde rechters die worden verblind door een bevooroordeelde haat”.

Berlusconi verscheen de afgelopen twee dagen in maar liefst zeven tv-programma’s om zich te verdedigen. In de verkiezingscampagne was hij erin geslaagd een aantal processen door te schuiven wegens politieke bezigheden. Mede daardoor stapelen zijn problemen met Justitie zich op.

Berlusconi heeft vriend en vijand intussen ook verrast met de uitspraak dat hij politiek en strafrecht gescheiden wil houden. Dit is „historisch gezien een moeilijk moment waarop de cohesie moet prevaleren boven verkettering van de tegenstander”, zei hij. En ook: men moet „zijn persoonlijke problemen en zijn rol in de regering en de hervormingen uit elkaar houden”.

Dit is een andere toon dan in het verleden. Mogelijk schat Berlusconi in dat hij meer te winnen heeft bij het in stand houden van de brede links-rechts coalitie – zeker nu een vertrouweling de belangrijke post van voorzitter voor de Kamercommissie voor Justitie heeft gekregen.

Woensdag bevestigde het Hof van Appèl in Milaan een vonnis van vorig jaar oktober in de zaak-Mediaset. Berlusconi en vier anderen stonden terecht wegens belastingfraude bij de verkoop van tv-rechten door Mediaset, het imperium van mediamagnaat Berlusconi. Berlusconi kreeg zelf vier jaar en mag volgens het vonnis, dat nog niet definitief is, vijf jaar geen publieke functie vervullen. Berlusconi’s advocaten willen in cassatie gaan en wachten ook nog op een uitspraak van het Constitutionele Hof of Berlusconi’s rechten als verdachte tijdens het proces zijn geschonden.

In eerdere zaken heeft de tactiek van uitstel en vertraging geleid tot vrijspraak wegens verjaring, mogelijk gemaakt door wetsaanpassingen onder regie van Berlusconi.

Er lopen nog twee andere processen tegen hem, wegens het doorgeven van geheime processtukken en de geruchtmakende zaak-Ruby, waarin Berlusconi ervan wordt beschuldigd minderjarige meisjes te hebben aangezet tot prostitutie. Die laatste zaak wordt maandag hervat.

Donderdag kwam daar een nieuwe aanklacht bij. Het Openbaar Ministerie in Napels wil hem vervolgen omdat hij in 2006/7 een senator uit het linkse kamp voor een paar miljoen euro naar zijn eigen kamp heeft gehaald. Hij zou ook andere senatoren hebben proberen om te kopen.

Voor Beppe Grillo en zijn populaire protestpartij zijn deze zaken een inkoppertje. „In willekeurig welk democratisch land zou een personage als Berlusconi in de gevangenis zitten of uit ieder openbaar ambt zijn verwijderd” schreef hij gisteren op zijn blog. Hier is de steun van Berlusconi van doorslaggevend belang voor het kabinet, aldus Grillo, en daarom beschermt het oude bestel hem.

    • Marc Leijendekker