Ríos Montt ontkent genocide Guatemala

Oud-dictator Efraín Ríos Montt heeft gisteren ontkend dat hij in de jaren tachtig genocide heeft gepleegd op inheemse inwoners van Guatemala. Hij sprak onverwacht op de laatste zittingsdag van het proces. De openbaar aanklager eiste een straf van 75 jaar.

Ríos Montt, die in 1982 de macht greep, staat terecht voor de moord op zeker 1.771 leden van de Ixil, een Maya-volk in het noordwesten van het land. De nu 86-jarige generaal zei voor de rechtbank dat er geen bewijzen zijn dat hij de militairen in het gebied opdracht gaf tot het doden van deze bevolkingsgroep.

De vermeende genocide vond plaats tijdens een decennialang gewapende conflict (1960–1996) tussen linkse guerrillagroepen en opeenvolgende rechtse militaire junta’s. Er vielen in totaal ruim 200.000 doden, de grote meerderheid inheemse Maya’s. Het leger beschouwde de plattelandsbevolking als collaborateurs van de linkse guerrillastrijders.

De zestien maanden die Ríos Montt regeerde waren de bloedigste jaren van het conflict. Het leger martelde, verkrachtte en vermoordde inheemse inwoners om de vermeende steun aan de guerrilla te stoppen. De vermeende genocide op de Ixil is slechts een greep uit de naar schatting 100.000 doden die toen vielen.

Ríos Montt ontkende gisteren dat er sprake was van genocide. „Ik ben onschuldig. Ik heb nooit de intentie gehad om een ras, religie of etnische groep te vernietigen.” De uitspraak van de rechter wordt in de komende dagen of weken verwacht. (AP, BBC)