Recordhoeveelheid CO2 gemeten - ‘bescheiden historisch moment’

Bij het observatiestation Mauna Loa op Hawaii wordt de uitstoot van CO2 al sinds 1958 voortdurend bijgehouden. Foto Earth System Research Laboratory / Mauna Loa Observatory

De concentratie van kooldioxide (CO2), het broeikasgas dat volgens wetenschappers bijdraagt aan de opwarming van de aarde, heeft een nieuw record bereikt. Voor het eerst sinds de metingen lag het daggemiddelde boven de 400 ppm (delen per miljoen).

De uitstoot van CO2 wordt sinds 1958 voortdurend bijgehouden in het observatiestation Mauna Loa op Hawaii. Bij het begin van de metingen was de concentratie 315 ppm. De stijging is vooral het gevolg van de verbranding van steenkool, olie en gas en ontbossing. Volgens veel wetenschappers moet de concentratie onder de 450 ppm blijven om ernstige gevolgen van de opwarming van de aarde te voorkomen.

‘Bescheiden historisch moment’

Volgens buitenlandredacteur Paul Luttikhuis is de recordhoeveelheid een “bescheiden historisch moment”. Het is namelijk een dagwaarde, geen jaargemiddelde.

“In de zomer, als op het noordelijk halfrond de natuur weer volop groen wordt, zal de concentratie van CO2 weer dalen. In die zin is het slechts een bescheiden historisch moment. Dit zijn dagwaardes, het is pas echt interessant als het jaargemiddelde ook boven de 400 ppm komt. Dat moment komt vanzelf, wellicht al volgend jaar.”

Lees ook ‘Gedemoniseerd kooldioxide overschrijdt een grens‘ op het blog van Paul Luttikhuis.

    • Lex Boon