Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Rechters kritisch op enkelbanden in bezuinigingsplan Teeven

Gevangenispersoneel demonstreert eind april op het Malieveld in Den Haag tegen de plannen van het kabinet.
Gevangenispersoneel demonstreert eind april op het Malieveld in Den Haag tegen de plannen van het kabinet. Foto ANP / Jerry Lampen

Strafrechters zijn tegen het plan van staatssecretaris van Justitie Fred Teeven om veroordeelden hun straf met een elektronische enkelband thuis uit te laten zitten. De Raad voor de Rechtspraak verwijt de staatssecretaris, in een advies dat vanochtend openbaar werd, op de stoel van de rechter plaats te nemen door te bepalen wat voor straf zij moeten opleggen.

“Als rechters een gevangenisstraf opleggen, dan bedoelen ze ook een gevangenisstraf. Wij vinden dat Teeven dat aan de rechters moet overlaten”, zei raadsheer Peter Lemaire vanochtend op Radio 1. De rechters vrezen ook dat de samenleving het te mild vindt als straffen tot een halfjaar cel worden vervangen door een enkelbandstraf. “Ik kan me zo voorstellen dat mensen dit niet zwaar genoeg vinden.”

Luister het hele fragment hier terug:

Veroordeelden, slachtoffers en samenleving moeten ervan op aan kunnen dat straffen worden uitgevoerd zoals die door de rechter worden uitgesproken, schrijft de Raad voor de Rechtspraak. “Daar hoort bij dat hij ook beslist over de vraag of iemand thuis of in de gevangenis zijn straf uitzit.” Op zijn website schrijft de Raad over het plan van Teeven:

“De Raad voor de rechtspraak betwijfelt of elektronische detentie kan worden vergeleken met gevangenisstraf, terwijl het wetsvoorstel wel op deze veronderstelling is gebaseerd. De Raad denkt dat de samenleving elektronische detentie ziet als een andere, lichtere straf dan gevangenisstraf. De Raad pleit er dan ook voor dat elektronische detentie als aparte straf wordt aangemerkt die door de rechter kan worden opgelegd.”

Het ministerie van Veiligheid en Justitie wilde vandaag tegenover persbureau Novum nog niet op de kritiek reageren. Een woordvoerder verklaart:

“Het wetsvoorstel is voor consultatie onder meer naar de Raad voor de Rechtspraak, politie, justitie en de Raad van State gestuurd. Pas als alle partijen hebben gereageerd, wordt bekeken wat met het wetsvoorstel wordt gedaan. Daarna kan de Tweede Kamer zich erover buigen.”

Teeven wil 340 miljoen euro bezuinigen op het gevangeniswezen, door gevangenissen te sluiten, meer gedetineerden in één cel te zetten en criminelen een enkelband te geven in plaats van een celstraf.

De plannen leidden bij verschillende gevangenissen al tot werkonderbrekingen en protesten. De SP concludeerde eerder uit een eigen enquête dat negentig procent van het gevangenispersoneel tegen het enkelbandplan is.