PvdA-bestuur omarmt nieuwe motie over strafbaarstelling illegaliteit

PvdA-leider Diederik Samsom in gesprek met de vluchtelingen die voor de ingang bij een ledenbijeenkomst staan.
PvdA-leider Diederik Samsom in gesprek met de vluchtelingen die voor de ingang bij een ledenbijeenkomst staan. Foto ANP / Phil Nijhuis

Het bestuur van de Partij van de Arbeid ‘omarmt’ een nieuwe motie waarin juist niet wordt opgeroepen om tegen een afspraak uit het regeerakkoord te stemmen. Dat heeft PvdA-lid Sander Terphuis vanavond in Pauw & Witteman gezegd.

PvdA-leider Diederik Samsom is de afgelopen week druk bezig geweest om meer begrip te kweken bij zijn achterban voor zijn weigering de strafbaarstelling van illegaliteit te blokkeren. De strafbaarstelling is een afspraak die de partij met de VVD maakte in het regeerakkoord, maar binnen de PvdA bestaat weerstand tegen de afspraak.

Bekijk hier het gesprek met Terphuis

Het PvdA-congres, het hoogste partijorgaan, besloot twee weken geleden met grote meerderheid dat de Tweede Kamerfractie die strafbaarstelling van illegaliteit moet zien tegen te houden. Daarvoor diende Terphuis toen een motie in, maar in Pauw & Witteman zei Terphuis vanavond niet meer te zullen oproepen om tegen het regeerakkoord te stemmen.

Zondag is een extra ledenraad van de partij over de strafbaarstelling van illegaliteit. Deze raad is voor elk PvdA-lid toegankelijk en adviseert over de politiek actualiteit.