‘Politie niet blij met burgerzoektocht naar vermiste jongetjes’

Politieagenten tijdens de zoektocht in het Bunderbos. Foto ANP/ Koen van Weel

Burgers starten binnen afzienbare tijd op eigen initiatief met verschillende zoekacties naar de vermiste jongens Ruben en Julian uit Zeist. De politie is daarmee niet blij, schrijft de NOS, en waarschuwt onder andere voor het plattrappen van sporen, omdat ze zelf met specialisten mogelijk ook nog op die plekken wil zoeken.

In Leersum, op de Utrechtse Heuvelrug, beginnen burgers om 14 uur een zoekactie. Daar zullen ze op twee plekken zoeken. Later, om 15 uur beginnen er zoekacties bij Elst en Rhenen. Een uur later wordt er ook nog bij Amerongen gezocht. Op Facebook riepen mensen op tot de zoektochten.

Update 16.55: De burgerzoektocht naar de jongetjes heeft vooralsnog nog niets opgeleverd. Vanavond zal er verder worden gezocht, zolang het weer het toelaat en het licht blijft. De woordvoerder van de zoektocht zei dat er voor na vrijdag andere zoekacties gepland zijn.

De politie doet een dringend beroep op de mensen niet zelf te zoeken, maar weet dat ze de zoektocht niet kunnen tegenhouden, schrijft Novum:

“We begrijpen heel goed dat men dit doet, maar ga nou niet zomaar zoeken. Neem contact met ons op zodat wij dit kunnen afstemmen. (…) Als we straks aanwijzingen krijgen dat we de broertjes in een bepaald bos kunnen vinden, wordt het voor de specialistische mariniers een stuk lastiger speuren als het hele bos al is platgetrapt door vrijwilligers.”

Veel beeld van auto binnen, zoektochten leverden nog niets op

Inmiddels heeft de politie tientallen filmpjes binnen waarop mogelijk de auto van de vader van de jongens van 7 en 9 te zien is. Het gaat om materiaal van webcams die wegen tussen het Limburgse Beek en het Utrechtse Rhenen en Doorn filmen. In Beek zou de vader van de jongetjes maandagavond getankt hebben, hij had toen zijn zoontjes bij zich. Een dag later werd hij dood gevonden in recreatiegebied het Doornse Gat. Hij had zelfmoord gepleegd.

De jongetjes zijn al sinds maandag vermist. Meerdere zoektochten, onder andere in de bossen bij Doorn, in Limburg en het Bunderbos bij Elsloo, leverden nog niets op.

    • Frank Huiskamp