Plasterk spreekt bij manifestatie Wiels - twee verdachten voorlopig niet vrij

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Roy Pieters, gevolmachtigd minister voor Curaçao in Nederland, zullen morgen het woord voeren tijdens de ‘lawaaimanifestatie’ ter nagedachtenis aan de vermoorde Curaçaose politicus Helmin Wiels. Dat bevestigt Glenn Helberg, voorzitter van stichting Overlegorgaan Caribische Nederlanders, die de manifestatie organiseert.

Helmin Wiels in oktober 2012.
Helmin Wiels in oktober 2012. Foto ANP/ Michael Kooren

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Roy Pieters, gevolmachtigd minister voor Curaçao in Nederland, zullen morgen het woord voeren tijdens de ‘lawaaimanifestatie’ ter nagedachtenis aan de vermoorde Curaçaose politicus Helmin Wiels. Dat bevestigt Glenn Helberg, voorzitter van stichting Overlegorgaan Caribische Nederlanders, die de manifestatie organiseert.

De 54-jarige Wiels werd zondag op Curaçao doodgeschoten. Hij was de leider van Pueblo Soberano en stond bekend om zijn strijd tegen criminaliteit en fraude op het eiland. Zaterdag wordt van 14.00 tot 15.30 uur op het Rotterdamse Zuidplein kabaal gemaakt als eerbetoon aan de politicus.

Volgens OCAN-voorzitter Helberg is de komst van Plasterk en Pieters belangrijk.

“Ze uiten niet alleen hun medeleven, maar geven ook aan dat een dialoog tussen politici en volk belangrijk en wenselijk is. Met deze manifestatie zeggen wij: mensen moeten vrijuit kunnen spreken.”

Wiels wordt dinsdag of woensdag begraven, afhankelijk van de voortgang van het onderzoek. Plasterk en Pieters reizen maandag samen naar Curaçao om de plechtigheid bij te wonen.

Verdachten moord voorlopig niet vrij

De twee mannen die op Curaçao vastzitten voor de moord op Wiels worden voorlopig niet in vrijheid gesteld. Ze mogen in ieder geval nog acht dagen worden vastgehouden, werd vandaag bekend. De broers van 19 en 27 gaven zich aan als de makers van een dreigvideo die direct na de moord op YouTube werd gezet. In de video wordt gesteld dat de dood van Wiels ‘het begin’ is en dat meer aanslagen zullen volgen. De politie benadrukt dat het onderzoek zich niet alleen richt op de videomakers. “Het gaat om een breed onderzoek.”

    • Marcel Haenen en Danielle Pinedo