‘Philip Cocu nieuwe trainer PSV, tekent voor vier jaar’

Philip Cocu vorig jaar na afloop van de wedstrijd Ajax-PSV. Foto ANP/ Olaf Kraak

Philip Cocu volgt Dick Advocaat na dit seizoen op als trainer van PSV. De huidige trainer van de A1 van de Eindhovense ploeg tekent voor vier jaar. Ernest Faber wordt zijn assistent, hij tekent voor twee jaar.

In het contract van de 42-jarige oud-international Cocu is een evaluatiemoment na twee seizoenen opgenomen. Mocht er aanleiding zijn voortijdig afscheid te nemen, dan kunnen beide partijen dat doen. De 41-jarige Faber was dit seizoen ook al assistent. Naast Faber zal ook Chris van der Weerden, een andere oud-PSV’er, Cocu gaan assisteren.

Gisteren had Advocaat zijn vertrek al bevestigd na afloop van de verloren bekerfinale. PSV verloor toen met 2-1 van AZ. De competitiewedstrijd van aanstaande zondag tegen FC Twente zal zijn laatste zijn als clubtrainer. Advocaat zei het trainerschap fysiek niet meer aan te kunnen, schrijft sportredacteur Koen Greven vandaag in NRC Handelsblad:

“Ik vond het te zwaar. Iedere dag heen en weer rijden [van Voorburg naar Eindhoven] was te pittig.”

Hij zou in december al voor zichzelf hebben besloten te vertrekken.

Weinig succesvol seizoen

Advocaat keerde deze zomer na veertien jaar terug als trainer van PSV. Eerder was hij werkzaam bij de club van 1994 tot 1998. Toen behaalde hij eenmaal de landstitel. Dat was ook het doel voor dit seizoen, maar dat mislukte. PSV werd tweede achter kampioen Ajax. Ook de beker, die een troostprijs had moeten zijn, ging verloren. Advocaat zei “veel meer verwacht te hebben”, schreef VI gisteren:

“Qua werk was het heel plezierig en met de spelersgroep was op zich ook niets mis. Ik hoefde ze niet te motiveren, maar het zat in andere dingen. Daar hebben we het intern over gehad. Hopelijk kan de leiding er wat aan doen.”

Geen club meer, misschien nog een mooi land

Advocaat zei verder, zo schrijft Greven, dat hij hoopt nog één keer bondscoach van een aantrekkelijk land te worden:

“Ik denk niet dat ik nog een club ga trainen. Als er geen land komt, dan ga ik vissen. Neemt niet weg dat ik een heel leuk jaar heb gehad bij PSV.”

    • Frank Huiskamp