Pensioenfondsen // Kwaliteit bestuurskandidaten van pensioenen niet goed genoeg

Redacteur sociale economie

De kwaliteit van kandidaten voor pensioenfondsbesturen, die samen 1.000 miljard euro aan pensioengeld beheren, is onder de maat. Dat stelt De Nederlandsche Bank (DNB).

Eenderde van de ruim 400 kandidaten die werkgevers en vakbonden in de afgelopen anderhalf jaar hebben voorgedragen voor het bestuurswerk bleek niet of onvoldoende geschikt. DNB heeft de kandidaten geëvalueerd op basis van de aangescherpte eisen die sinds vorig jaar gelden voor nieuwe bestuurders van de circa 350 pensioenfondsen.

99 van de onvoldoende geschikt bevonden kandidaten mochten wel toetreden tot het bestuur, op voorwaarde dat zijn hun kennis en vaardigheden binnen afzienbare tijd verbeteren. Negen kandidaat-bestuurders die ongeschikt werden bevonden, werd die kans niet gegund en 26 kandidaten trokken zich vrijwillig terug. De zittende bestuurders van de circa 350 pensioenfondsen, worden niet opnieuw getoetst.

Het strengere examen dat DNB bestuurders in de financiële sector afneemt was één van de aanbevelingen van de parlementaire enquêtecommissie-De Wit. Die deed onderzoek naar het falen van het financieel stelsel na het uitbreken van de kredietcrisis.

    • Ariane Kleijwegt