Pas verschenen

Sam van Clemen: Harry S. Truman. President van Amerika in bewogen tijden. Aspekt, 206 blz. € 24,95

Biografie van de Amerikaanse president Harry Truman (1884-1972) van de biograaf die eerder al een biografie schreef van Konrad Adenauer.

Jan Geurtz: Verslaafd aan denken. De weg naar verlichting en levensgeluk. Ambo, 256 blz. € 19,95

Denken is een verslaving, maar door het denken – bij beknellende gedachten gaan we zelfs nog meer denken – raken we gevangen in een keurslijf.

Natalie Koch: De sterren stil. Querido, 320 blz. € 14,99

Meisje gaat op zoek naar wie haar vader was – die overleed toen ze vier was. Aan de hand van verhalen van anderen komt ze meer te weten.

Paul Magnette: De omgekeerde wereld. Hoe we uit de crisis zullen raken. De Bezige Bij, 160 blz. € 18,-

Voor De Standaard schreef Paul Magnette, voorzitter van de Parti Socialiste en burgemeester van Charleroi, welke lessen er getrokken moeten worden uit de crisis van 2008. Hij pleit voor drie basisprincipes: meer Europa, een nieuw Belgisch federalisme en een nieuw maatschappelijk model dat vooruitgang en sociale rechtvaardigheid mogelijk maakt.

Jodi Picoult: Voor de wolven. House of Books, 384 blz. € 18,95

Bestsellerauteur komt nu met roman over de Jane Goodall onder de wolven. Luke Warren bestudeert in Canada wolven tot hij een auto-ongeluk krijgt.

Wilma de Rek: Stand-up filosoof. ISVW Uitgevers, 160 blz. € 14,95

Hoewel hij sinds 2011 nog maar één been heeft treedt René Gude nog steeds op met stand-up philosophy. In dit boekje spreekt hij zich uit over het wereldbeeld, de mens, de ziel, verandering, optimisme en de dood.

Bastiaan Rijpkema & Machteld Zee (red.): Bij de beesten af! Over dierenrecht en onrecht. Bert Bakker, 228 blz. € 19,95

Filosofen, wetenschappers, schrijvers en politici buigen zich over onder meer de morele status van dieren. Met bijdragen van onder anderen Paul Cliteur, Jonathan Safran Foer, Roger Scruton, Peter Singer en Marianne Thieme.

Peter Storm van Leeuwen: Iedereen eet sambal. NAU, 420 blz. € 22,50

Een Indo-soldaat vlcut weg uit het Nederlandse leger in Java 1947. Roman over de nasleep van de Japanse bezetting, de onafhankelijkheidsoorlog en de verwerking daarna.

Robbert Jan Swiers: De landmeter. Aspekt, 498 blz. € 24,95

Roman over Jan de Landmeter, die begin 20ste eeuw ontdekt dat hij met geesten kan praten en mensen via magnetisme van genezen. Hij komt in aanraking met kunstenaars als Toorop, Mondriaan, Van Schendel. Men gelooft in hem als ware hij een reïncarnatie van Jezus.

Nassim Nicholas Taleb: Antifragiel. Dingen die baat hebben bij wanorde Nieuwezijds, 523 blz. € 29,95

Opvolger van De Zwarte Zwaan gaat opnieuw over onzekerheid, risico en menselijk falen.