Overlevende Bangladesh: ik dacht dat ik nooit meer daglicht zou zien

Reddingswerkers dragen Rhesma weg naar een militair ziekenhuis nadat ze is gevonden tussen de puinhopen van de ingestorte fabriek.
Reddingswerkers dragen Rhesma weg naar een militair ziekenhuis nadat ze is gevonden tussen de puinhopen van de ingestorte fabriek. Foto AP

De vrouw die vandaag na zestien dagen levend uit het puin van de in Bangladesh ingestorte fabriek werd gehaald, overleefde met gedroogd eten. Ze was al een paar dagen bezig om de aandacht te trekken van de reddingswerkers.

De laatste overlevenden werden eind april uit de puinhopen gehaald, daarna werden er alleen nog maar dode lichamen gevonden. Het dodental overschreed juist vandaag de duizend toen reddingswerkers plotseling op een overlevende stuitten. Terwijl zij bezig waren met bergingswerkzaamheden, zagen ze iets bewegen. De overlevende met de naam Reshma zwaaide met een stukje pijp.

Het leger legde direct de werkzaamheden met hijskranen en bulldozers stil en begonnen met handzagen en boormachines ruimte te maken om haar uit de berg verwrongen staal te halen. De honderden mensen die tot nu toe hadden geholpen bij de bergingswerkzaamheden begonnen meteen met tot Allah te bidden. Een man met een luidspreker prevelde een gebed:

“Allah, u bent de grootste, u bent tot alles in staat. Sta ons toe om de overlevende die we zojuist hebben gevonden te redden. Vergeef ons onze zonden, alstublieft vergeef de persoon die we in leven hebben gevonden.”

Toen Reshma uiteindelijk onder het puin vandaan kwam, begon de menigte spontaan te juichen. Ze was in opvallend goede gezondheid, ze had geen verwondingen en was volgens een van de militairen zelfs in staat te lopen. Reshma had al die tijd opgesloten gezeten in een gebedsruimte van de fabriek, waar de temperatuur op kon lopen tot wel dertig graden Celsius. Ze hield zichzelf in leven met gedroogd voedsel dat in die ruimte lag en een paar flessen water, zo vertelde ze televisiezender Somoy TV:

“Ik hoorde de afgelopen dagen de stemmen van reddingswerkers. Ik bleef op de brokstukken slaan met stokken en staven om hun aandacht te trekken. Niemand hoorde me. Ik voelde me verschrikkelijk. Ik dacht dat ik nooit meer daglicht zou zien.”

Er waren drie anderen bij haar in de gebedsruimte, maar die zijn overleden volgens de vrouw. Toch zijn reddingswerkers in het gebied op zoek gegaan naar andere overlevenden want de vondst van Reshma geeft toch weer nieuwe hoop, zei majoor-generaal Chowdhury Hasan Suhrawardy:

“We blijven zoeken totdat we een overlevende vinden of een stoffelijk overschot.”

http://youtu.be/DpB417NJ7ZI

    • Anouk Eigenraam