Oppositie houdt ook na nieuwe brieven Weekers vragen over toeslagenfraude

Weekers: de grenzen om met handhaving van het bestaande toeslagensysteem fraude te bestrijden komen in zicht.
Weekers: de grenzen om met handhaving van het bestaande toeslagensysteem fraude te bestrijden komen in zicht. Foto ANP / Tjapko de Heus

De oppositie blijft zitten met vragen voor staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD). Zo wil D66-Kamerlid Wouter Koolmees weten wat de staatssecretaris heeft gedaan aan het dichten van lekken in het systeem de afgelopen twee jaar, zei hij vanavond in Nieuwsuur. Ook CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt heeft vragen.

‘Kamer wil alleen dat toeslagen snel worden betaald’

Weekers gaf vanavond in drie nieuwe brieven aan de Kamer aan dat de wijze waarop het toeslagensysteem werkt, een bewuste politieke keuze is geweest. Deze wijze werkt fraude echter wel in de hand. Weekers:

“De grenzen om met handhaving van het bestaande toeslagensysteem fraude te bestrijden komen in zicht.”

Koolmees zei daarover dat wat de Kamer heeft gewild is dat toeslagen snel worden uitbetaald, zodat mensen die dat geld nodig hebben niet in financiële problemen komen. “Het is niet zo dat de Kamer wilde dat er zo grootschalig zou worden gefraudeerd.”

Het Kamerlid wil verder weten waarom de staatssecretaris zo lang heeft gewacht om de fraude aan te pakken, ‘ondanks waarschuwingen van zijn eigen ambtenaren’. Koolmees:

“Het is nog steeds onduidelijk wat hij heeft gedaan om die lekken te dichten.”

‘Geen antwoord over de Bulgaarse fraudeurs’

Omtzigt schrijft in een blog dat in de brieven die Weekers vanavond heeft gestuurd, volgens hem geen enkel antwoord staat op de vele vragen van de oppositie over de Bulgaarse fraudeurs. Weekers geeft als reden dat het onderzoek nog gaande is. “Het FIOD-onderzoek was voor hem echter geen belemmering om te spreken met Brandpunt”, aldus Omtzigt. Verder wordt bijvoorbeeld de vraag niet beantwoord of en wanneer de toeslagen nu zijn stopgezet. “Antwoord op zo’n vraag doorkruist het onderzoek echt niet.”

Ook wordt het volgens Omtzigt niet duidelijk of er in de afgelopen jaren vergelijkbare gevallen zijn geweest of nog gaande zijn. Voorts stelt Weekers ‘veel’ maatregelen voor, ‘maar onduidelijk is welke signalen er het afgelopen jaar waren en hoe daarop gehandeld is’, aldus Omtzigt.

Dinsdag moet Weekers zich in een debat verantwoorden over de fraude.