Ontvoering Cleveland // Zeven aanklachten tegen Ariel Castro, broers vrijgelaten

Ariel Castro (R), Pedro Castro (C) and Onil Castro appear in court in Cleveland, Ohio, May 9, 2013. Ariel Castro, 52, a veteran school bus driver fired from his job last fall, was formally charged with kidnapping and raping the three women, who were rescued from his house on May 6 evening shortly before his arrest. REUTERS/John Gress (UNITED STATES - Tags: CRIME LAW TPX IMAGES OF THE DAY)
Ariel Castro (R), Pedro Castro (C) and Onil Castro appear in court in Cleveland, Ohio, May 9, 2013. Ariel Castro, 52, a veteran school bus driver fired from his job last fall, was formally charged with kidnapping and raping the three women, who were rescued from his house on May 6 evening shortly before his arrest. REUTERS/John Gress (UNITED STATES - Tags: CRIME LAW TPX IMAGES OF THE DAY) REUTERS

Ariel Castro is gisteren voorgeleid voor de rechtbank in Cleveland, Ohio. Er zijn zeven aanklachten tegen hem ingediend. Vier voor de ontvoering van Gina DeJesus (23), Michelle Knight (32), Amanda Berry (27) en het nu 6-jarige kind van Berry, en drie voor verkrachting van de drie vrouwen. De 52-jarige voormalige schoolbuschauffeur is als enige aangeklaagd. Zijn twee broers, die ook waren opgepakt, zijn vrijgelaten. Geen van de vrouwen heeft tijdens hun uitvoerige verhoor Castro’s broers, Pedro en Onil, beschuldigd van betrokkenheid, zei plaatsvervangend politiechef van Cleveland Ed Tomba.

Er wordt steeds meer bekend over de ontvoering. DeJesus verdween op 2 april 2004. Berry (21 april 2003) en Knight (23 augustus 2002) waren haar voorgegaan. Ze werden alle drie in Castro’s auto gelokt. In het huis werden ze in verschillende kamers vastgehouden, veelal vastgebonden met touw en regelmatig ook met kettingen. De drie werden langdurig seksueel en psychologisch mishandeld en er is sprake van meerdere miskramen, zo bleek gisteren uit rechtbankdossiers.

Het is nog een mysterie hoe de vrouwen zo lang in het huis vastgehouden konden worden. „We hebben denk ik nog veel tijd nodig om precies uit te zoeken wat de omstandigheden in het huis waren, en welke controle hij had over de vrouwen”, zei Tomba. Ook veel andere details zijn nog niet bekend. Over de miskramen is bijvoorbeeld nog onduidelijk hoe vaak, bij wie en in welke omstandigheden ze plaatsvonden.

Castro wordt binnenkort overgeplaatst van een medische gevangenis – waar verdachten van seksuele misdrijven of verdachten waarbij het risico op zelfmoord bestaat worden vastgehouden – naar een normale gevangenis. Kathleen DeMetz, Castro’s advocaat zei dat Castro ook in de reguliere gevangenis onder suicide watch zal staan.

Terwijl in de rechtbank de aanklachten werden voorgelezen, doorzochten agenten een leegstaand pand dichtbij waar de vrouwen werden vastgehouden. Er werd gezocht naar bewijs in de zaak tegen Castro, maar wat ze precies zochten en wat de aanleiding was om daar te gaan zoeken wilde de politie nog niet kwijt. NRC