NDT danst drie jaar niets van Kylián

Het Nederlands Dans Theater voert vanaf september 2014 drie jaar lang geen repertoire van voormalig artistiek leider Jirí Kylián uit. Gister maakte het NDT bekend dat het deze maatregel op verzoek van Kylián neemt. Die wil zo het gezelschap en zijn nieuwe artistiek leider Paul Lightfoot ruimte geven een nieuwe artistieke koers en identiteit op te bouwen. Lightfoot accepteert de maatregel. „Moet ik dat werk dan tegen zijn wens in programmeren?”

Kylián was van 1975 tot 1999 het boegbeeld van het NDT, dat onder hem uitgroeide tot een vlaggeschip van de danskunst in Nederland. Ze traden vaak op tijdens staatsbezoeken van koningin Beatrix. Kyliáns werk, zijn repertoirekeuze en zijn artistiek beleid werden internationaal bewonderd en geïmiteerd.

Ook na Kyliáns vertrek bij het NDT als artistiek directeur en later, in 2009, als huischoreograaf bleven zijn balletten op het repertoire. Komend seizoen zit zijn werk alleen nog in het eerste en het derde programma van NDT 1.

De bekendmaking viel samen met de première van een nieuw werk van artistiek directeur Paul Lightfoot en Sol León. Meteen werd duidelijk dat NDT uit de vertrouwde kaders wil breken. School of Thought wordt gespeeld met het publiek op het toneel om de dansers heen. Het levert een uurtje theater op dat eerder door de nabijheid van de dansers en de beperkte stoelencapaciteit (350) bijzonder is, dan door het artistieke gehalte. Maar, erkennen de makers zelf in een apologetische slotscène: het is maar een begin.

Interview Paul Lightfoot: CS pag. 6-7

    • Francine van der Wiel