Muziek

photo: lo andela

Claw Boys Claw

Amsterdamse gitaarband die doorbrak in het clubcircuit met garagepunk à la The Gun Club en The Stooges. Blikvanger is zanger Peter te Bos, die zijn publiek nog altijd op charismatische wijze weet te bespelen.

11 mei ’t Gebouw, Bergen op Zoom; 12 mei Rotown, Rotterdam. Inl: clawboysclaw.nl

Utrecht String Quartet

Music and Art Days 2013 is het tweedaagse festival van Utrecht String Quartet. De Vrede van Utrecht, dit jaar 300 jaar geleden gesloten, is het vertrekpunt. Op het programma staat onder meer een première van componist Bart de Vrees. Ook worden de kosmische vrede van Bachs contrapunt en de doodsstrijd van Schubert ten gehore gebracht.

11 mei 20u, Vredenburg Leeuwenberg, Utrecht. Inl: mad-usq.nl

Reinier Baas

Voor de Young Vips Tour kiezen programmeurs van de beste Nederlandse jazzclubs elk jaar de meest veelbelovende talenten uit. Dit jaar zijn dat gitarist Reinier Baas met The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble en het trio Kapok, winnaar van de Dutch Jazz Competition.

12 mei 20u30, RASA, Pauwstraat 13-a, Utrecht. Inl: rasa.nl

Vieira en Van Gelder

Afgelopen zomer werkten pianist Gideon van Gelder en zangeres Lilian Vieira voor het eerst samen voor een speciaal concert in het Concertgebouw. Zij brachten het repertoire van Toninho Horta en gaven daar hun eigen draai aan. Het publiek reageerde enthousiast en zo ontstond het idee om meerdere optredens te doen in heel Nederland.

12 mei 16u, Vredenburg Leeuwenberg, Utrecht. lnl: lilianvieira.wordpress.com

Mikal Cronin

Mikal Cronin, ook bandlid van surf-punkrockers The Moonhearts, heeft naar eigen zeggen als therapeutisch project zijn titelloze solodebuut uitgebracht. In een bizarre mix van stijlen, waaronder surf, punk, garage en psychedelische seventiesrock maakt Cronin korte metten met de veranderingen in zijn nog piepjonge leven.

14 mei Paradiso, Amsterdam.

Motorpsycho

De illustere Noorse rockband Motorpsycho heeft een nieuw album en toert weer door het land. De muziek van het trio wordt gerekend onder de psychedelische rock, maar bevat ook elementen van heavy metal, jazz, pop en folk.

13 mei Melkweg, Amsterdam; 14 mei Burgerweeshuis, Deventer; 15 mei Vera, Groningen.