Muziek

None

Melancholieke trip

popNoah and the Whale: Heart Of Nowhere ***

Over vijf jaar zullen we nog net zo onbevangen zijn als nu, voorspelde de Londense groep Noah and the Whale in hun luchtige debuutsingle 5 Years time. Die vijf jaar zijn inmiddels verstreken en nu moet worden vastgesteld dat de onbevangenheid van toen plaats heeft gemaakt voor weemoedige muziek waarin de rafelrandjes zorgvuldig zijn afgewerkt. Anders dan hun oude folkvrienden Mumford & Sons ontworstelde Noah and the Whale zich aan de beperkingen van een akoestisch instrumentarium en werden alle middelen in stelling gebracht om de donkere stem en de poëtische teksten van Charlie Fink hun duistere zeggingskracht te geven. Weelderige violen en de uitbundige duetzang van Anna Calvi tillen het statige titelnummer naar het niveau van een instantklassieker, vol bespiegelingen over een vergane jeugd. Aan de hand van songtitels van Neil Young vertelt Fink hoe de muziek hem koos voordat hij doelbewust een carrière als popzanger kon kiezen. Silver & Gold werd de blauwdruk voor muziek die soms wat ouwelijk klinkt voor een songschrijver van 26, maar die de luisteraar overtuigend meevoert op een melancholieke trip door de nacht.

    • Jan Vollaard