muziek

None

Zachtaardig maar donker

worldSamba Touré: Albala ****

Als zelfs Samba Touré zwaar op de hand wordt, weet je zeker dat het niet goed gaat in Mali. De zachtaardige bluesman is doorgaans een en al glimlach, maar zijn nieuwe album Albala heeft een donkere kant. De titel betekent gevaar in het Songhai en uit de vertaalde teksten blijkt angst. Uit het door oorlog en extremisme geplaagde land komen de laatste maanden zoveel platen voor de vrede dat Tourés pleidooi voor eenheid op papier bekend overkomt. Maar Touré is een van de beste gitaristen van het land en een vaardige liedjessmid, gezegend met een diepe, warme stem naar wie je eindeloos kunt luisteren.

Samba Touré was bandlid van Ali Farka Touré (geen familie). Na diens overlijden nam diens zoon Vieux Farka de fakkel over, met een overstuurde rockversie van de woestijnblues. Samba Touré daarentegen bleef dicht bij het relaxte geluid van zijn leermeester. Hij heeft dezelfde trefzekere, bijna achteloze gitaaraanslag. Hij mengt verschillende Malinese stijlen tot een deinend geheel. Ondanks de ellende blijft Touré de goedmoedige muzikant die hij in het openingsnummer Be Ki Don bezingt, die bij aankomst in een dorp alle mensen op het plein verzamelt om te praten, zingen en dansen.

Leendert van der Valk

    • Leendert van der Valk