Morgen mee beginnen

Het is een bijzondere ervaring als je in Shanghai of Beijing rondloopt. Het wemelt er van de brommers en scooters, maar ze maken geen lawaai. Je hoort ze niet, je ruikt ze niet. Alleen elektrische brommers en scooters mogen de straat op. In warenhuizen en fietsenwinkels staan alleen nog elektrische tweewielers te koop.

De lucht is smerig in de Chinese steden. In Nederland is de lucht de laatste decennia als gevolg van vele acties veel schoner geworden. Maar we zijn er nog lang niet.

Fijnstof – waarin brommers en scooters een serieus aandeel hebben – is in Nederland een grote sluipmoordenaar. Het RIVM schat de gemiddelde levensduurverkorting als gevolg van fijnstof op 10 maanden.

Roken wordt op steeds meer plaatsen verboden, vanwege de gezondheidschade die het veroorzaakt. Er is alle reden alleen nieuwe brommers en scooters die rijden op elektriciteit op de weg toe te laten. De gezondheidswinst kan groot zijn. China toont dat het kan. Morgen direct mee beginnen, zou ik zeggen.

Heeft u ook een vraag? Mail naar groen@nrc.nl of twitter @GroenNRC. Foto’s Thomas Bokeloh

    • Wijnand Duyvendak