Mooi tot slecht

De weersomstandigheden wisselen dit weekeinde sterk: van mooi tot slecht. Dergelijke weercondities duiden op de nabijheid van een lagedrukgebied. De belangrijkste kern van het systeem schuift in de loop van zaterdag en zondag langzaam van bij Schotland tot boven Noorwegen. Begin volgende week nadert van boven de oceaan een nieuw exemplaar, maar dat krijgt meer tegenwerking van hogedrukgebieden boven het continent. Tussen beide in komt dan weer tijdelijk een warmere zuidelijke luchtstroom op gang.

Voorlopig hebben we nog te maken met luchtaanvoer van boven de oceaan. Vrijdagavond en in de nacht naar zaterdag neemt de wind iets af, maar blijft zuidwest. Er zijn brede opklaringen en de temperatuur daalt naar 8 tot 10 graden.

Zaterdagochtend schuiven vanuit het zuidwesten enkele buien het land op. Daaraan vooraf schijnt de zon vooral in het oosten en noordoosten nog een aantal uren fraai. En wanneer de buien aan het begin van de middag via die regio’s ons land verlaten, arriveren daarachter nieuwe opklaringen en dus af en toe zon, als eerste in het westen. Hier en daar valt nog een resterende regenbui. Bij een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind wordt het 13 graden aan de kust tot lokaal 18 graden in Limburg.

Ook zondag vallen af en toe buien. Met 12 tot 14 graden is het fris. Volgende week minder wind af en langzaam tot 20 graden oplopende temperaturen.