Miljardair koopt IHC Merwede

De Rotterdamse investeerder Cees de Bruin staat op het punt een meerderheidsbelang te verwerven in scheepsbouwer IHC Merwede. Dat blijkt uit een melding van de Autoriteit Consument en Markt. Daarin staat dat investeringsmaatschappij Parkland, onderdeel van De Bruins investeringsmaatschappij Indofin, voornemens is „uitsluitende zeggenschap” te verkrijgen.

IHC Merwede is wereldmarktleider in de bouw van baggerschepen. Het bedrijf is ook actief als toeleverancier van de offshore industrie.

De scheepswerven van IHC Merwede waren tot 2005 onderdeel van IHC Caland. In dat jaar werden de werven afgestoten en ging IHC Caland verder als SBM Offshore. Rabo Private Equity, de participatietak van Rabobank, werd voor 49 procent eigenaar van het nieuwe bedrijf, de werknemers voor 33 procent en Cees de Bruin verkreeg met Parkland 18 procent van de aandelen.

IHC Merwede wist de afgelopen jaren gezonde winsten te boeken, oplopend tot ruim 100 miljoen euro in 2011, bij een omzet van ruim 1 miljard. In het afgelopen jaar liepen de prestaties als gevolg van afnemende vraag in Europa terug: de omzet zakte met 15 procent, de winst met ruim 64 procent. Topman Govert Hamers verklaarde onlangs dat het bedrijf steeds meer nadruk wil leggen op Azië en Latijns-Amerika.

Miljardair De Bruin (66) staat op de elfde plaats in de Quote 500, met een geschat vermogen van 1,2 miljard euro. Naast IHC Merwede, heeft hij via Indofin onder meer belangen in de olie- en gasindustrie.

    • Renée Postma