Maastricht wil twee coffeeshops sluiten wegens verkoop aan buitenlanders

Politie-agenten doorzoeken coffeeshop Kosbor aan de Kleine Gracht in Maastricht tijdens de inval deze week.
Politie-agenten doorzoeken coffeeshop Kosbor aan de Kleine Gracht in Maastricht tijdens de inval deze week. Foto ANP / Marcel van Hoorn

De gemeente Maastricht is van plan twee coffeeshops voor drie maanden te sluiten. Het gaat om de Mississippi en de Kosbor, laat de gemeente weten. In beide zaken zouden softdrugs zijn verkocht aan mensen die niet in Nederland wonen. Maastricht telt dertien coffeeshops.

De eigenaren van de coffeeshops krijgen nog de mogelijkheid hun bezwaar kenbaar te maken. Volgens de gemeente wordt er na Pinksteren (19 en 20 mei) een definitief besluit genomen.

In de twee coffeeshops werden maandag- en dinsdagavond invallen gedaan. In beide gevallen werden enkele arrestaties verricht. De coffeeshops openden zondag weer hun deuren voor niet-ingezetenen naar aanleiding van een uitspraak van de rechtbank in Maastricht.

De gemeente kondigde al eerder aan dat de politie zou optreden als de deuren weer open zouden gaan voor mensen die niet in Nederland wonen. Burgemeester van Maastricht Onno Hoes dreigde met zowel strafrechtelijk als bestuursrechtelijk optreden. Bij een strafrechtelijk optreden gaat justitie met de zaak aan de slag, terwijl via het bestuursrecht een coffeeshop tijdelijk kan worden gesloten.