Kortkolom kunst

Uitstel afschaffing kunstenaars-WW

Amsterdam. Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) geeft kunstenaars meer tijd zich voor te bereiden op het afschaffen van de WW-regeling voor artiesten. Dat schreef hij gisteren aan de Tweede Kamer. De gunstige uitzonderingspositie eindigt niet op 1 juni maar pas op 31 december 2013. In de tussentijd overlegt het ministerie met de kunstsector over een alternatief. Asscher trekt 5 miljoen euro uit voor de tijdelijke compensatieregeling. (NRC)

Geen Tannhäuser meer in naziversie

Amsterdam. De opera van Düsseldorf heeft besloten de Tannhäuser van Richard Wagner niet meer op te voeren in de enscenering van Burkhard Kosminski. Bij de première zaterdag liep een deel van het publiek verontwaardigd weg toen bleek dat Kosminski de zangers in nazikostuums had gestoken. Ook stonden er gaskamers op het podium. Tannhäuser speelt zich oorspronkelijk af in de Middeleeuwen. (NRC)

Oprichter modehuis Missoni overleden

Amsterdam. Ottavio Missoni, samen met zijn vrouw Rosita in de jaren zestig oprichter van het modehuis Missoni – bekend van de opvallende zigzagpatronen in breisels – is op 92-jarige leeftijd overleden in Sumirago bij Milaan. Missoni was het creatieve brein achter de breisels, zijn vrouw ontfermde zich over de ontwerpen en leidde het bedrijf. Hun zoon wordt vermist sinds hij in februari in Venezuela per vliegtuig op weg ging naar zijn vakantiebestemming. (IFD)

Regisseur

Stepford Wives overleden

Amsterdam. De Britse regisseur en scenarioschrijver Bryan Forbes (86) is overleden. Forbes was vooral bekend van de horrorklassieker The Stepford Wives (1975). Hij begon zijn loopbaan als acteur en was onder meer te zien in The Colditz Story (1955). Forbes was al geruime tijd ziek. (NRC)

Gebouw naast MoMA misschien toch gered

Amsterdam. De directie van het Museum of Modern Art (MoMA) in New York heroverweegt het plan om het voormalige American Folk Art Museum te slopen. Dat gebouw staat naast het MoMA dat de ruimte, als eigenaar, wil gebruiken voor een uitbreiding. De plannen stuitten op heftige tegenstand van prominente critici, architecten en monumentenorganisaties. (NRC)