Kortkolom economie

Sony boekt na vijf jaar weer winst

Amsterdam. De Japanse electronicafabrikant Sony heeft voor het eerst sinds vijf jaar weer winst geboekt. Dat blijkt uit cijfers die het concern gisteren uitbracht. De zwarte cijfers komen vooral door de zwakkere Japanse yen en de verkoop van ondermeer het hoofdkantoor in de Verenigde Staten. Sony boekte een operationele winst van 1,7 miljard euro tegen een verlies van 518 miljoen euro. De nettowinst kwam uit op 331 miljoen euro. Voor het nieuwe jaar wil Sony dit resultaat handhaven. Daarnaast mikt het op een nettowinst van 385 miljoen euro. (NRC)

Slovenië verkoopt staatsbedrijven

Amsterdam. Slovenië gaat de belastingen verhogen en wil vijftien staatsbedrijven verkopen om te voorkomen dat het noodsteun van de EU en het IMF moet aanvragen. Dat bleek gisteren uit een presentatie van plannen die de regering zal voorleggen aan de Europese Commissie. Het euroland wil in juli de omzetbelasting verhogen en een crisisheffing invoeren. Verder gaat het btw-tarief van 20 naar 22 procent. Verder zal Slovenië een grote bank, een luchtvaartmaatschappij en een telecombedrijf verkopen. Met de ingrepen moet het begrotingstekort in 2015 teruggedrongen zijn tot onder de Europese limiet van 3 procent en de begroting in 2017 sluitend zijn. (NRC)

Wijkertunnel enorme verliespost overheid

Amsterdam. De Wijkertunnel bij Beverwijk levert de staat een flinke verliespost op. Volgens de zakenkrant het Financieele Dagblad heeft de overheid in de eerste vijftien jaar na de opening 386 miljoen euro moeten afdragen aan de private investeerders Commerzbank en ING. Deze banken staken in de jaren negentig 185 miljoen euro in de bouw. De banken hebben de investering al ruimschoots terugverdiend, maar de staat moet hen nog tot half 2026 blijven betalen. Volgens berekeningen van de krant gaat de tunnel de staat in totaal bruto 722 miljoen euro kosten, wat neer zou komen op een jaarlijks rendement van 11 procent. (NRC)

TMG maakt 15,1 miljoen euro verlies

Amsterdam. De Telegraaf Media Groep (TMG) heeft in 2012 een nettoverlies van 15,1 miljoen euro geleden. Dat blijkt uit kwartaalcijfers van vanmorgen. Door overnames bleef de omzet gelijk op 577,2 miljoen euro. Volgens vertrekkend topman Herman van Campenhout is vooral de markt voor de gedrukte media verslechterd. De overname van Hyves blijkt ook een verliespost. De sociale netwerksite kostte TMG in 2012 36,5 miljoen euro. (NRC)

Aegon: 61 procent minder winst

Amsterdam. Verzekeraar Aegon boekte in het eerste kwartaal 61 procent minder winst. Dat blijkt uit kwartaalcijfers die woensdag werden gepresenteerd. De nettowinst zakte vorig kwartaal tot 204 miljoen euro, tegen 525 miljoen euro in de eerste 3 maanden van 2012. Het resultaat voor belastingen steeg met 1 procent tot 445 miljoen euro. De totale verkoopopbrengsten zakten met 1 procent tot 1,74 miljard euro. (NRC)