Kortkolom buitenland

Hezbollah: Syrië geeft ons cruciale wapens

Beiroet. Syrië zal „cruciale” wapens leveren aan Hezbollah als reactie op de Israëlische luchtaanvallen bij de Syrische hoofdstad Damascus zondag. Dat heeft Hassas Nasrallah, de leider van de Libanese shi’itische organisatie, gisteren gezegd. Met dit dreigement verhoogt hij de spanningen met Israël, dat wil voorkomen dat Hezbollah wapens krijgt die de machtsverhoudingen veranderen. De Israëlische luchtaanvallen van zondag zouden depots met geavanceerde Iraanse raketten en een militair complex hebben geraakt. Hoewel Nasrallah niet duidelijk maakte om welke wapens het gaat, gaan analisten ervan uit dat hij langeafstandsraketten bedoelt die Israël overal kunnen treffen vanuit het zuiden van Libanon. (AP, Reuters)

Vicepremier/ideoloog van Poetin afgetreden

Moskou. Vicepremier Vladislav Soerkov, ideoloog van het politieke systeem dat president Poetin afgelopen decennium in Rusland heeft opgebouwd, is afgetreden. Soerkov (48), die als adjunct-stafchef in het Kremlin het begrip ‘soevereine democratie’ muntte waarmee Rusland zich van het Westen kon onderscheiden, was eerder met de nationale recherche in conflict gekomen over vermeende corruptie in een ‘high tech’ project bij Moskou. (NRC).

Aanklacht tegen Servische tycoon

Belgrado. Een van de machtigste en rijkste zakenmannen in Servië, de 67-jarige Miroslav Miskovic, is gisteren formeel aangeklaagd wegens belastingontduiking en machtsmisbruik. Hij wordt ervan beschuldigd 25 miljoen euro te hebben onttrokken aan een geprivatiseerd bedrijf voor wegonderhoud. Ook zijn zoon en zeven anderen zijn aangeklaagd. Miskovic had uitstekende politieke banden. Zijn zakelijke imperium, onder de paraplu Delta Holding, had in 2011 een omzet van 1,4 miljard euro. Miskovic, die in december al was gearresteerd, hangt een celstraf van tien jaar boven het hoofd. (Reuters)

In Wetteren 1.979 mensen geëvacueerd

Wetteren. In de Belgische stad Wetteren, waar bij een treinongeluk giftige stoffen in de omgeving terechtkwamen, zijn in totaal 1.979 mensen geëvacueerd, vier keer zoveel als aanvankelijk was gepland. De meesten zijn, straat voor straat, inmiddels weer terug. Vanmorgen vroeg kon een kwart nog niet terug naar huis. (AP)

31 arrestaties in diamantroofzaak

Brussel. In verband met de spectaculaire beroving van een diamanttransport op de luchthaven Zaventem zijn 31 mensen aangehouden. Dat hebben de Belgische autoriteiten gemeld. De arrestaties werden verricht in België, Frankrijk en Zwitserland. In Zwitserland werd een aantal diamanten teruggevonden en bij de huiszoekingen in België zijn onder andere grote geldbedragen en dure auto’s in beslag genomen. Alle verdachten zijn in de leeftijd tussen de 30 en 50 jaar, een aantal heeft eerder al gewapende overvallen gepleegd. Bij de overval op Zaventem werd 38 miljoen euro aan diamanten buitgemaakt. (AP)